Deelnemers gezocht voor onderzoek naar geheugenvragenlijst

formulier

Voor een onderzoek naar een nieuwe vragenlijst om lichte mentale (geheugen)problemen vast te stellen, zijn onderzoekers van het Alzheimer Research Centrum op zoek naar gezonde vrijwilligers en mensen met Milde Cognitieve Klachten (MCI). Deze nieuwe vragenlijst kan mogelijk in de toekomst worden gebruikt om geheugenverlies bij de ziekte van Alzheimer te onderzoeken.

Het onderzoek heeft als doel om een Nederlandse vertaling van een Engelse vragenlijst te beoordelen. Uw deelname helpt de onderzoekers om verschillende versies te beoordelen van een vragenlijst/interview waarmee het geheugen, denkvermogen, probleemoplossend vermogen en alledaagse vaardigheden kunnen worden gemeten. 

U komt in aanmerking voor deelname aan het onderzoek als u:

 • tussen 60 en 85 jaar oud bent;
  • Als u tussen 60 en 64 jaar oud bent, moet u ook: ten minste één eerstegraads familielid (een ouder, broer of zus) met de ziekte van Alzheimer hebben, of een test hebben ondergaan waaruit bleek dat u een verhoogd risico heeft op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer.
 • geen ernstige geheugenproblemen (bijv. dementie) heeft;
 • bereid bent om het onderzoeksteam uw medische voorgeschiedenis te verstrekken;
 • Nederlands als eerste taal spreekt en minstens drie jaar in dit land woont. 

Wat houdt het onderzoek in?
Het onderzoek bestaat uit twee delen. 

 • Tijdens de screening bezoekt u het onderzoekscentrum in Amsterdam en controleert een arts of onderzoeker uw medische gegevens. Daarnaast neemt hij enkele vragenlijsten met u door. Op basis van dit onderzoek wordt u ingedeeld in één van de onderzoeksgroepen. Mocht de onderzoeksgroep al voldoende deelnemers hebben, dan kunt u niet deelnemen aan de testdagen. 
 • Tijdens de testdagen bezoekt u het onderzoekscentrum in Amsterdam twee keer, met ongeveer een week ertussen. Tijdens deze bezoeken doet u enkele geheugentests en vult u vragenlijsten in. Het onderzoek omvat geen specifieke behandelingen of uitgebreide onderzoeken. Tijdens de testdagen bent u ongeveer twee uur bezig met alle vragenlijsten en testen.

Meer informatie of meedoen?
Als u vragen hebt over het onderzoek kunt u contact opnemen met:

 • Het Alzheimer Research Centrum, te Amsterdam
  Tel: 020 - 301 71 70
  info@arconderzoek.nl

Aanmelden
Als u zich (vrijblijvend) wilt aanmelden, kan dit via het aanmeldformulier. De onderzoekers nemen dan contact met u op en geven u dan uitgebreide informatie over het onderzoek. Op basis van deze informatie kunt u beslissen of u zich wilt aanmelden voor het onderzoek.

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door