Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Dit onderzoek wordt uitgevoerd op vijf verschillende plekken in Nederland bij de onderzoekscentra, dat zijn: het Alzheimercentrum Amsterdam, het Alzheimer Centrum Limburg (Universiteit Maastricht), het Radboud Universitair Medisch Centrum, de Wageningen Universiteit en het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Wie kan meedoen?

  • Je bent tussen de 60 en 80 jaar
  • Je beheerst de Nederlandse taal voldoende
  • Er is ruimte voor verbetering van één of meerder risicofactoren van dementie: een hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterolgehalte, een weinig actieve leefstijl, een ongezond dieet, of omdat er dementie in je familie voorkomt en/of omdat je zelf problemen met het denkvermogen ervaart.

Wat krijgt u?

Je krijgt in dit onderzoek een tweejarig leefstijlprogramma. Door loting wordt bepaald of je een laag- of hoog-intensief leefstijlprogramma gaat volgen. Het programma bestaat uit informatie en opdrachten om succesvol te werken aan een gezonde(re) leefstijl. Sommige onderdelen kun je zelf thuis uitvoeren, andere onderdelen vinden plaats in het onderzoeksprogramma. Dit hangt ervan af of je in een laag- of hoog-intensieve groep wordt ingedeeld.

Wat houdt het onderzoek in?

Naast het uitvoeren van een leefstijlprogramma bezoek je 3 keer het onderzoekscentrum dat het dichtst bij je in de buurt is voor een uitgebreide onderzoeksdag. Deze bezoeken vinden plaats aan de start van de studie, na één jaar en na twee jaar (eind van de studie). Ieder bezoek aan een onderzoekscentrum duurt ongeveer 4 uur en bevat de volgende onderdelen:

  • Lichamelijk en medisch onderzoek. We meten je bloeddruk, lengte en gewicht.
  • Bloedafname, (maximaal) 20 ml per bezoek.
  • Neuropsychologisch onderzoek waarbij wij je snelheid van informatie verwerken, geheugen, taalvaardigheid, aandacht en concentratie meten.
  • Vragenlijsten met vragen over onder meer je leefstijl, zoals slaap, beweging, stemming, en voeding.

Meer informatie en deelname

Je kunt zich vrijblijvend aanmelden via deze link. Meer informatie over het onderzoek kunt je vinden op deze website.  

Ervaringsverhaal

Elly (64 jaar) is één van de mensen die al meedoen aan FINGER-NL. ‘Deelnemen aan de studie is erg leuk. Het contact met de onderzoekers was erg fijn. Ik werd gebeld voor een telefonisch interview, dat heb ik als erg prettig ervaren. Mijn advies aan mensen die twijfelen over deelname: blijf niet stilzitten! Zoek informatie over het onderzoek en stel vooral vragen aan de onderzoekers.”

Vrouw naast rek met ballen