Dementie treft vrouwen 2x vaker dan mannen

Foto Vrouw Advertentie

Dementie treft vrouwen 2x vaker dan mannen. Dat maakt Alzheimer Nederland vandaag op internationale vrouwendag bekend. Daarnaast wordt de mantelzorg in 70% van de gevallen door vrouwen verleend en ook in de zorg werken veel meer vrouwen dan mannen. Gea Broekema-Procházka, directeur van Alzheimer Nederland: 'Als vrouw krijg je bijna zeker te maken met dementie. 1 op de 3 vrouwen krijgt de ziekte en de kans is groot dat je in je leven voor iemand met dementie zorgt.' Goede ondersteuning is daarom van levensbelang om mantelzorgers op de been te houden.

In Nederland zijn er 270.000 mensen met dementie en 175.000 zijn vrouw. Waarom vrouwen vaker  dementie krijgen dan mannen is niet helemaal duidelijk. Broekema: "Vrouwen worden gemiddeld ouder dan mannen en dat verklaart een groot deel van het verschil. Er zijn echter ook studies die laten zien dat vrouwen ook vaker dementie krijgen dan mannen van dezelfde leeftijd. Of dit echt zo is en wat dat veroorzaakt weten we niet precies. Dat geeft maar aan hoe weinig we weten over dementie en hoe belangrijk onderzoek naar de ziekte is." 

Mantelzorg is zwaar

Het gros van de mantelzorg in Nederland wordt uitgevoerd door vrouwen. 70% van de mantelzorgers is vrouw. Ongeveer de helft zorgt voor een partner met dementie en nog eens 30% zorgt voor een (schoon)ouder. "Ook in Nederland valt de zorg voor iemand met dementie binnen de familie traditioneel op de schouders van een vrouw.", aldus Broekema. "Een zware taak, want gemiddeld geeft een mantelzorger gedurende 5 jaar, 20 uur per week zorg. Daarbij combineert de helft de mantelzorg met een baan en/of de zorg voor kinderen." De cijfers over de gevolgen zijn dan ook verontrustend. Ruim de helft van de mantelzorgers van mensen met dementie is zwaar belast. Drie procent van deze mensen is zelfs overbelast. Als de mantelzorger de ondersteuning van iemand met dementie niet meer aankan, is dat een belangrijke reden voor opname in een verpleeg- of verzorgingshuis.

Meer ondersteuning is nodig

Mantelzorgers hebben ondersteuning en advies hard nodig blijkt uit eerder onderzoek van Alzheimer Nederland. Bijvoorbeeld door een casemanager die mensen met dementie en mantelzorgers ondersteund met raad en daad. Maar ook door goede dagactiviteiten voor mensen met dementie. Die zorgen ervoor dat de mantelzorger even lucht krijgt en de zorg vol kan houden. Beide vormen van zorg staan echter onder druk.

Zie ook het onlangs verschenen rapport over terugloop dagactiviteiten voor mensen met dementie. 

Heeft u zelf te maken met dementie?

banner-home-500x334_1.jpg

Alzheimer Nederland is er voor u. Heeft u een vraag, bent u op zoek naar praktische tips over dementie of bent u benieuwd hoe anderen ermee omgaan? Wij bieden verschillende manieren om meer te weten te komen over dementie en om in contact te komen met lotgenoten. Bekijk alle mogelijkheden voor hulp en advies.

Hulp en advies

 

Stop dementie

Dementie is een ingrijpende hersenaandoening waarbij je langzaam jezelf en elkaar verliest. Help mee en stop dementie!

Stop dementie

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door