Documentaire 'Het doet zo zeer' op tv donderdagavond

Documentaire Het doet zo zeer van Heleen van Royen op televisie donderdag

Op donderdag 21 december zendt SBS6 om 20.30 uur de documentaire Het doet zo zeer van schrijfster Heleen van Royen uit. In deze film volgt Heleen van Royen haar moeder die dementie heeft. Wat betekent de diagnose voor hun band? Voor welke keuzes komen moeder en dochter te staan? Deze vragen staan centraal in de persoonlijke documentaire. Het is de eerste keer dat deze documentaire op tv te zien is. 

Nadat haar moeder de diagnose dementie had gekregen, besloot Heleen van Royen niet aan een nieuw boek te werken, maar om een documentaire te maken over haar moeder. Haar moeder stemde in en Heleen pakte de camera op. Een jaar lang volgde ze haar moeder tijdens persoonlijke gesprekken, de verhuizing naar een mantelzorgwoning in haar tuin, bezoeken aan artsen en gewone momenten die ze samen doorbrengen op de bank. Voor welke dilemma’s komen moeder en dochter te staan en tot welke oplossingen komen ze?
 

Een intiem portret

Doordat Heleen het grootste gedeelte van de documentaire zelf filmt, is het een intiem portret. De film toont de band tussen Heleen en haar moeder, verdriet, maar ook grappige momenten. Het doet zo zeer zal herkenbaar en aangrijpend zijn voor kinderen die een ouder hebben met dementie.
 

Lovende kritieken en ontroerende reacties

Het doet zo zeer ging op 28 januari van dit jaar in première op het International Film Festival Rotterdam. De documentaire ontving lovende kritieken en ontroerende reacties. Op een haar na verloor de film de Publieksprijs van het filmfestival. Binnen een week had de documentaire al meer dan 10.000 bezoekers gehad. Hierdoor bereikte de film de status van Kristallen Film. De bijbehorende award kreeg Heleen van Royen op 2 maart uitgereikt.

 

Meer films en documentaires over dementie

Wilt u meer films en documentaires over dementie zien? In het film- en programmaoverzicht op Dementie.nl vindt u alle kijktips die we hebben besproken.

 

Heeft u zelf te maken met dementie?

banner-home-500x334_0.jpg

Alzheimer Nederland is er voor u. Heeft u een vraag, bent u op zoek naar praktische tips over dementie of bent u benieuwd hoe anderen ermee omgaan? Wij bieden verschillende manieren om meer te weten te komen over dementie en om in contact te komen met lotgenoten. Bekijk alle mogelijkheden voor hulp en advies.

Hulp en advies

 

Stop dementie

Dementie is een ingrijpende hersenaandoening waarbij je langzaam jezelf en elkaar verliest. Eén op de drie vrouwen krijgt dementie. Help mee en stop dementie!

Stop dementie

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door