Kijktip: documentaire 'Uit elkaar'

Documentaire 'Uit elkaar' woensdag 23 en 30 oktober op tv
Fragment uit de documentaire 'Uit elkaar' van Frans Bromet

In het tweeluik Uit elkaar staan echtparen na een lang huwelijk samen op een keerpunt in hun leven. Bij één van beiden is een vorm van dementie geconstateerd waardoor het samen zijn ingrijpend verandert. Een sluipend proces waarbij de één geestelijk en fysiek achteruit gaat en de ander naast partner mantelzorger wordt.

Uit elkaar is een intiem en ontroerend portret van verschillende echtparen die zo goed en kwaad als het gaat omgaan met de ontwrichtende aandoening die hen heeft getroffen. Zij proberen liefdevol mee te bewegen met het ziekteproces van hun partner. Langzaam zien zij hen hulpbehoevend worden. Als mantelzorger worden zij opgeslokt door steeds zwaarder wordende toewijding en de vraag hoe nu verder. De ziekte dwingt hen niet alleen afscheid te nemen van een geliefde, maar ook van een gedeeld leven.
 

Tweeluik legt belangrijk maatschappelijk pijnpunt bloot

Het tweeluik legt daarmee een belangrijk, maatschappelijk pijnpunt bloot. Waar vroeger bejaardentehuizen een gezamenlijke oplossing boden aan echtparen die niet meer zonder hulp samen konden wonen, worden partners nu voor ingrijpende dilemma’s geplaatst. Huidige verpleegtehuizen bieden vaak alleen plek aan de zieke partner, waardoor zij - als er al plek is - uit elkaar worden gehaald. Deze situatie vergt het uiterste van de mantelzorgers. Het gevoel geen echtpaar meer te zijn of gefaald te hebben als partner kwellen de achterblijvers. Levens worden uit elkaar getrokken doordat er vanuit de overheid geen adequate oplossing wordt geboden.
 

Laat kwetsbaarheid, geduld en onmacht zien

Documentairemakers Frans en Silvia Bromet tonen in Uit elkaar de kwetsbaarheid, het geduld en de onmacht waarmee mantelzorgers te maken krijgen die hun partner verliezen aan dementie. Met oog voor wat er is en was tussen de echtelieden, toont het vooral de liefde die ten grondslag ligt aan het ontwrichtende ziekteverloop waar beide partners doorheen gaan.

Kijk ook woensdag 23 en 30 oktober om 20.25 uur op NPO2!

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door