Drempels moeten omlaag om te stemmen met dementie
Op 14, 15 en 16 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats en kunnen we in vrijheid onze stem uitbrengen. Mensen met dementie mogen stemmen zolang zij dat willen en kunnen. Hoewel het belangrijk is dat mensen met dementie zo lang mogelijk kunnen stemmen, is dat geen vanzelfsprekendheid. Het verbeteren van de toegankelijkheid van het stembureau kan een groot verschil maken en is van groot belang voor een inclusieve samenleving.
Om het stemproces te vergemakkelijken ontvingen alle burgemeesters van Nederland een brief met tips over hoe de gemeente dit kan regelen. Door het stembureau dementievriendelijk in te richten, de stembureauleden de Samen dementievriendelijk training aan te bieden en door het stemproces te monitoren, kunnen zij bijdragen een toegankelijk stemproces voor mensen met dementie. We hebben onder meer een checklist voor het inrichten van een dementievriendelijk stembureau. Op de brief ontvingen we veel positieve reacties. Burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren onderschreef in een workshop voor onze belangenbehartigers het belang van stemmen:
Stemmen is een groot democratisch recht ook voor mensen met dementie.
Sta mantelzorger toe in stemhokje
Alzheimer Nederland pleit voor het verbeteren van de toegankelijkheid van het stemproces voor mensen met dementie. De onderdelen die het stemmen toegankelijker maken zijn ondersteuning van een vertrouwde begeleider in het stemhokje, een eenvoudiger stembiljet met grotere letters, minder namen en grotere partijlogo’s én een dementievriendelijk stemlokaal. Zo kunnen mensen met dementie zonder belemmeringen stemmen. Mensen met dementie moeten kunnen rekenen op begrip en hulp, ook in het stemlokaal