Eén ochtend deelnemer aan onderzoek

Blog Dinant Bekkenkamp, teamleider Wetenschappelijk onderzoek Alzheimer Nederland

Op een rustige woensdagochtend word ik om 8:30 uur opgehaald bij de afdeling Geriatrie van het Radboud UMC. Het is tijd voor de testen waar ik me een paar weken geleden voor heb opgegeven. Belangrijk onderzoek naar de invloed van slaapgebrek op onze kans op dementie. Ik ben de controlegroep. Ik slaap goed en eigenlijk haal ik iedere nacht wel een uur of zeven slaap. Loodsen, de mannen die schepen de Rotterdamse haven in leiden, zijn de andere groep. Wanneer ze dienst hebben kunnen ze op ieder moment van de dag een oproep krijgen. Soms wil een loods net gaan slapen en krijgt hij een oproep. Als diegene dan eindelijk zijn bed weer ziet, kan het maar zo zijn dat hij opnieuw een oproep krijgt.

Voordat de testen beginnen, krijg ik een kopje koffie en word ik naar een klein kantoortje geleid. Daar geeft onderzoekster Jana Thomas me een toestemmingsformulier en daarna één voor één een aantal vragenlijsten. Over hoe ik slaap, mijn algemene gezondheid en mijn gemoedstoestand. Na die vragenlijsten beginnen de echte testen.
 

Knopjes, pijltjes en bolletjes

Op een tablet maak ik verschillende testjes. Ik moet bijvoorbeeld zo snel mogelijk op een oplichtende knop op het scherm tikken, aangeven wat de richting is van een pijl of logische puzzels oplossen met balletjes. De puzzels worden steeds een beetje moeilijker. Best frustrerend. Een voor mijn gevoel eenvoudige vorm van memory verpruts ik behoorlijk. Een vrouwelijke computerstem zegt: ‘Dat is niet helemaal goed. Laten we het nog eens proberen.’ Grrr.
 

Hoe heb ik het gedaan?

Na anderhalf uur ben ik klaar met de vragenlijsten en testen. Hoe heb ik het gedaan? Tja ik ben de controlegroep vertelt Jana. Het idee is dat slaapgebrek invloed heeft op concentratie, reactievermogen en andere mentale vaardigheden. Tijdens deze test stellen we vast hoe een groep, vergelijkbaar aan de loodsen qua leeftijd, gezondheid, opleiding en geslacht presteert. Zo zie je wat het effect is van de factor die verschilt tussen de groepen: slaapgebrek.

'Zij helpen het effect van slaaptekort op de hersenen te bepalen'

De helden van dit onderzoek

Ik vond het onderzoek best intensief. Eigenlijk was ik voor het onderzoek al aardig nerveus. Je wilt zo’n test toch niet verprutsen. Ik raakte dan ook lichtelijk in paniek toen ik de uitleg van de tablet niet meteen begreep en de test al begon. Maar de helden van dit onderzoek zijn de deelnemende loodsen. Mijn deelname valt in het niet bij hun vrijwillige bijdrage aan verschillende onderzoeken naar slaap van het Radboud Alzheimercentrum. Ze doen niet alleen de testjes die ik deed, maar sommigen ondergaan ook een hersenscan of een ruggenprik. Zo helpen ze om het effect te bepalen van slaaptekort op de hersenen, waardoor onderzoekers kunnen bepalen of de hoeveelheid alzheimereiwitten verandert bij mensen met een chronisch slaaptekort.


Zelf meedoen?

Wil je zelf meedoen aan het onderzoek van het Radboud? Ze zijn nog op zoek naar ongeveer 25 mannen onder de 50 jaar met minimaal een hbo-opleiding. Hoor je niet tot deze groep? Op onze ‘deelnemers voor onderzoek’ pagina staan nog verschillende onderzoeken, met name voor  mantelzorgers en mensen met dementie. Zelf heb ik me ook opgegeven voor ‘Hersenonderzoek.nl’ een site waar u zich inschrijft en wat gegevens achterlaat. Onderzoek dat geschikt is voor u, verschijnt dan vanzelf in uw e-mail. Daarna kunt u  natuurlijk altijd beslissen of u deel wilt nemen.

 

Meer informatie

Doe ook mee aan onderzoek

Help mee

 

Stand van zaken onderzoek

Bekijk overzicht

 

Ons onderzoek naar dementie

Bekijk resultaten

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door