Eenzame ouderen lopen groter risico op dementie

de Heer Visser

Oudere mensen die zich eenzaam voelen, lopen een groter risico om dementie te ontwikkelen. Het lijkt erop dat vooral 'je eenzaam voelen' hierbij relevant is. Ouderen met een klein sociaal netwerk die zich niet eenzaam voelen, hebben hetzelfde risico op dementie als anderen met een rijk sociaal netwerk.

Een verklaring voor het verband tussen dementie en eenzaamheid, is dat eenzaamheid de kans vergroot op depressiviteit. Depressiviteit op oudere leeftijd wordt in verband gebracht met dementie.

Het (minimaal wekelijks) deelnemen aan sociale activiteiten lijkt juist te beschermen tegen dementie. Voorbeelden zijn bezoek aan/van vrienden en familie, sport of speelclub, en groepsactiviteiten via zorg- of oudereninstellingen.

Week tegen Eenzaamheid
Van 25 september tot en met 4 oktober is het de Week tegen Eenzaamheid. De Week tegen Eenzaamheid is onderdeel van de bewustwordingscampagne van Coalitie Erbij. Het hele jaar wordt campagne gevoerd waarmee kennis en kunde rond eenzaamheid wordt verbreed en gedeeld. Het doel is om eenzaamheid uit de taboesfeer te halen en bespreekbaar en bekend te maken.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door