Eerste coronavaccin goedgekeurd. Wat betekent dit?

In verpleeghuizen zijn de afgelopen maanden veel slachtoffers door het coronavirus gevallen. Tot groot verdriet en vaak ook wanhoop onder familieleden en personeel. Nog steeds is er veel verdriet onder mensen met dementie, hun partners en kinderen, dat zij elkaar minder kunnen zien en niet kunnen aanraken. Ook blijft de angst voor besmetting.

Binnenkort lijkt hier verandering in te komen. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft het coronavaccin BioNtech/Pfizer goedgekeurd. Dit betekent dat vanaf 8 januari het vaccineren van zorgmedewerkers van verpleeghuizen kan beginnen. Het doel is om daarmee niet alleen de zorgmedewerkers zelf maar ook de bewoners te beschermen. Daarna zijn de medewerkers in de gehandicaptenzorg en medewerkers van de thuiszorg, zowel de wijkverpleging als de huishoudelijke verzorging (Wmo-ondersteuning) aan de beurt voor vaccinatie. Vervolgens worden kwetsbare groepen gevaccineerd omdat bij hen de kans op ernstige ziekte en overlijden het hoogst is. Het gaat dan om de groep bewoners van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen.

Hoewel veel mensen niet kunnen wachten tot ze hun geliefde weer veilig in de armen kunnen sluiten, hebben veel mensen ook vragen en zorgen over het vaccin. Een aantal veel gestelde vragen en antwoorden hebben we op een rij gezet. Voor algemene informatie over het vaccinatiebeleid en de planning verwijzen we naar de website van het RIVM

Vragen en antwoorden

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door