Effect muziektherapie bij mensen met dementie

Recent bundelden wetenschappers het beschikbare onderzoek naar muziektherapie bij mensen met dementie in verpleeghuizen. Er werd gekeken naar het effect bij bijna 900 deelnemers, verdeeld over 21 onderzoeken. De resultaten zijn verrassend. Van de vele tientallen therapieën die op deze manier werden onderzocht, is muziektherapie één van de weinige waar een effect werd gevonden.


Wat zijn de effecten?

Muziektherapie van minimaal vijf sessies is waarschijnlijk effectief om depressie te verminderen en gedrag (onder andere achterdocht en humeur) te verbeteren. Verder was er enig bewijs voor positief effect op emotioneel welbevinden, kwaliteit van leven en verminderen van onrust en angst. In de praktijk zeggen familieleden en verzorgenden vaak dat het welbevinden verbetert. Ze zien dat mensen rustiger zijn en ontspannen. Hierdoor wordt het ook makkelijker om bijvoorbeeld een kort gesprekje of een andere activiteit te ondernemen.


Werkt het voor iedereen?

Bij mensen met dementie die vaak boos of opgewonden zijn, zagen de verschillende onderzoeken geen effect. De onderzoekers vonden ook geen bewijs dat de therapie effect heeft op mentale vaardigheden. Ook is het goed om aan te geven dan de resultaten tussen onderzoeken en zeker tussen deelnemers sterk verschillen. Zoals voor iedere therapie blijft het daarom belangrijk om te kijken naar het individu.


Hoe werkt het?

Hoe muziektherapie werkt is lastig te onderzoeken. Maar onderzoekers zien dat hersengebieden betrokken bij muziek, relatief gespaard blijven bij de ziekte van Alzheimer. Hierdoor kunnen mensen vaak nog herinneringen ophalen met behulp van bekende muziek. Zo zijn er veel muzikanten die ondanks een gevorderde dementie nog in staat zijn om een instrument te bespelen.


Verder lezen


Meer over muziektherapie

Het boekje “Muziek en Bewegen bij Dementie” geeft veel informatie over muziektherapie. Verder zijn er veel websites met meer informatie:

  • Muziektherapeuten in uw regio vindt u op vaktherapie.nl.
  • Specifieke vergoedingen voor vaktherapie kunt u vinden bij de ZorgWijzer.
  • Op muziektherapie.nl vindt u meer informatie over wat u met muziek kunt doen.

 

Foto: Ineke Oostveen

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door