Factsheet exergaming geeft tips om meer te bewegen in dagcentrum

Factsheet exergaming geeft tips om meer te bewegen in dagcentrum

ExerGaming  is een nieuwe en plezierige manier van bewegen. De naam is ExerGaming, een samentrekking van de Engelse woorden voor beweging en computerspel. Veel dagcentra schaffen apparatuur aan om dit mogelijk te maken. De keuze voor de apparaten is echter niet altijd even makkelijk en bij een verkeerde keuze wordt de apparatuur vaak niet gebruikt. Daarom maakte de afdeling Psychiatrie van het Amsterdam UMC een factsheet voor dagcentra met tips. Het onderzoek naar ExerGaming en de publicatie van de factsheet werd mede mogelijk gemaakt door een subsidie van 22.500 euro van Alzheimer Nederland.
 

Bewegen is goed voor je. Dat horen we overal. Toch is het voor bijna iedereen een uitdaging om voldoende te bewegen. Voor mensen met dementie is het daarnaast belangrijk om een veilige en plezierige omgeving te creëren. Hiervoor bedacht men ExerGaming. ExerGaming combineert beweegspellen op allerlei niveaus met een nagemaakte omgeving die vaak via een beeldscherm te bekijken is. ExerGaming is speciaal ontwikkeld voor dagbehandelingen, de dagopvang of ontmoetingscentra.
 

Factsheet met adviezen

Ondanks dat ExerGaming positief lijkt te werken om bewegen bij mensen met dementie te stimuleren, is het lastig om het in de praktijk toe te passen. Vaak blijft het om verschillende reden ongebruikt. Dat is jammer voor de mensen die er baat bij kunnen hebben en zonde van de (hoge) aanschafkosten. Om dit te voorkomen heeft het Amsterdam UMC een factsheet gemaakt voor zorgprofessionals. Daarin staan adviezen over de aanschaf, installatie en uitvoering van ExerGaming. Bij de aanschaf moet bijvoorbeeld worden gedacht aan: Wat is het doel? Voor wie willen we het inzetten? en In welke ruimte gaan we het installeren?. Ook staan er in de factsheet belangrijke handvaten over hoe je de deelnemers het beste kan motiveren om mee te doen.
 

Wat u kunt zelf doen?

Familieleden en naasten kunnen helpen om ExerGaming een succes te maken. Wanneer een verpleeghuis een ExerGaming toestel heeft, kunt u bijvoorbeeld samen met uw naaste gaan fietsen op een hometrainer door een bekende omgeving en praten over wat er te zien is. Andere apparaten kunnen een activiteitenprogramma ‘afspelen’, zoals feestelijke beelden met dansmuziek, die uitnodigen om gezellig mee te doen. Vraag de verzorgenden naar de mogelijkheden, want niet iedere afdeling heeft deze apparatuur en de mogelijkheden verschillen per apparaat. Als u weet welk apparaat er staat, kunt u via het internet wel vaak pagina’s met tips vinden of zelfs filmpjes ter inspiratie.     

Meer informatie

Training 'houd uw brein gezond'

Volg onze gratis breintraining >  

 

Voeding om dementie tegen te gaan

Lees meer

 

Tekenen om beter te onthouden

Bekijk het artikel

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door