Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Daarbij gaat het vooral om dagbesteding voor mensen met dementie. Veel locaties zijn gesloten in verband met de crisis. Bijna driekwart van de mantelzorgers zegt dat hen geen alternatief is aangeboden. Haast is nodig bij de ontwikkeling en aanbod van veilige alternatieve dagbesteding conform landelijke richtlijn dagbesteding.
 

Ruim 80% van mantelzorgers voelt zich meer belast

Verder ervaart bijna een derde van de mantelzorgers met een thuiswonende naaste met dementie momenteel minder steun van de casemanager dementie en een kwart ervaart minder steun van de huisarts. Als gevolg van de verminderde ondersteuning voelt ruim 80% zich meer belast met de zorg voor hun naaste. Meer dan de helft zegt meer ondersteuning nodig te hebben.

Mantelzorgers met een naaste die in een zorginstelling woont, hebben minder vaak het gevoel dat hun ondersteuning is verminderd. Opvallend is dat drie op de tien zelfs meer steun ervaart van het zorgpersoneel dan vóór de coronacrisis.

In uitzonderingsgevallen één mantelzorger toelaten in zorginstelling

In zorginstellingen is vooral de bezoekersstop een probleem. Alzheimer Nederland pleit er daarom voor dat in uitzonderingsgevallen één vaste mantelzorger toegelaten mag worden in een zorginstelling, mits deze klachtenvrij is en beschermende middelen gebruikt. 84% van de mantelzorgers van wie de naaste met dementie in een zorginstelling woont, deelt dit standpunt en is vóór verruiming van de bezoekersstop. 12% van de mantelzorgers met een naaste in een zorginstelling is van plan hun naaste daar weg te halen of denkt hierover na.

Infographic met belangrijkste resultaten

Infographic van resultaten coronapeiling in combinatie met mantelzorg