Gen veroorzaakt Lewy body dementie en parkinson

Onderzoekers onder leiding van een team van Erasmus MC hebben een nieuwe genetische oorzaak ontdekt van de ziekte van Parkinson en Lewy body dementie. Het onderzoek werd deels gesubsidieerd door Alzheimer Nederland. De onderzoekers hopen met de ontdekking vervolgonderzoek naar mogelijke behandeling van deze ziekten een nieuwe impuls te geven.


Geen ziekteremmende behandelingen

De ziekte van Parkinson en Lewy body dementie zijn veelvoorkomende ziekten. Er bestaan geen ziekteremmende of genezende behandelingen, alleen geneesmiddelen om de symptomen te onderdrukken. Het aantal ziektegevallen zal in de komende jaren toenemen door de vergrijzing.


Erfelijke vorm parkinson en Lewy body

Een internationaal team onder leiding van neuroloog en geneticus prof. dr. Vincenzo Bonifati van Erasmus MC onderzocht erfelijke vormen van de ziekten. Ze ontdekten een ziekteveroorzakende variant van het ‘LRP10’ gen, door genetisch onderzoek in een groot gezin waarvan meerdere leden de ziekte van Parkinson hebben of hadden. In een groot internationaal onderzoek werden andere varianten van dit gen ontdekt bij patiënten met de ziekte van Parkinson of Lewy body dementie.


Rol gen was onbekend

Er is zeer weinig bekend over de normale functie van het ‘LRP10’ gen. Het ophelderen van de normale functie van het gen, kan veel nieuwe inzichten opleveren over de ziekte van Parkinson en Lewy body dementie. Zodra we weten waarom dit gen leidt tot de ziekte, kunnen we deze kennis hopelijk gebruiken voor bijvoorbeeld betere diagnostiek en het ontwikkelen van behandelingen. De resultaten werden 8 juni 2018 gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Lancet Neurology.


Meer lezen

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door