Geslaagd landelijk event voor mensen met dementie

Op woensdag 5 september 2018 vond het eerste landelijke Dementie-Event plaats, voor en door mensen met dementie. De bijeenkomst was in Radio Kootwijk, voormalig radiozenderpark op de Veluwe. Ruim 200 mensen met dementie bezochten het event. Ruim 100 begeleiders/naasten namen deel aan het side-event. Het Dementie-Event is een initiatief van Alzheimer Nederland en DAZ (Dirkse Anders Zorgen, bureau voor zorginnovatie).

Het programma werd bedacht door een team van mensen met dementie. Silvy Ramsche (organisatieteam) en Frénk van der Linden (journalist) presenteerden de dag. Verder vertelden twee mensen met dementie plenair hun persoonlijke verhaal en gingen bezoekers met elkaar in gesprek over hoe zij de ziekte een plek in hun leven geven. Ook was er een lezing van professor Erik Scherder over het belang van bewegen voor het ouder wordende brein. De bijeenkomst werd afgesloten met een optreden van Willeke Alberti.  

Volgens Alzheimer Nederland is het Dementie-Event het begin van een beweging. "Het moet leiden tot een nog sterkere emancipatie van mensen met dementie. En er zo voor zorgen dat de samenleving mét mensen met dementie praat en niet over hen’’, aldus Marco Blom adjunct-directeur van Alzheimer Nederland.

 

Op de foto: dagvoorzitters Silvy Ramsche (organisatieteam) en Frénk van der Linden (journalist).
Fotograaf: Jan Peter Fiering

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door