Gezocht voor onderzoek: 100-plussers

Een derde van alle mensen boven de 85 jaar krijgt dementie. Hoe kan het dan dat sommige mensen 100 jaar of ouder worden, zonder enig teken van dementie? Hoe kan het dat sommige mensen op hun 70e dement zijn en dat anderen ouder worden dan 100, en geen enkele verschijnselen van dementie vertonen? Dit is wat het 100-plus onderzoek, onderdeel van het Alzheimercentrum van het VU medisch centrum, onderzoekt.

Wie kan deelnemen?

Mannen en vrouwen van 100 jaar en ouder, die nog helemaal helder van geest zijn (zonder dementie). Wanneer de 100-plusser mee doet, mogen ook eerstegraads familieleden van 100-plussers (broers, zussen en kinderen en hun partners) en partners van 100-plussers mee doen.

Wat houdt het onderzoek in?

Om erachter te komen welke factoren beschermend werken tegen de ontwikkeling van dementie, en daarmee het geheim van gezond oud worden te ontrafelen, bestuderen wij onder meer erfelijk materiaal, gegevens betreffende de medische geschiedenis, huidige gezondheid en leefstijl en neuropsychologische gegevens. De gegevens van deze kraakheldere 100-plussers en hun familieleden vergelijken wij onderling met elkaar: de (erfelijke) factoren die overeenkomen binnen deze groep bijzondere mensen kunnen belangrijke aanwijzingen bevatten over hoe dementie voorkomen zou kunnen worden. Daarnaast, om te achterhalen welke factoren precies een rol spelen bij de ontwikkeling van dementie, vergelijken wij het erfelijk materiaal en andere gegevens van deze extreem gezonde groep mensen met dat van dementiepatiënten. Uiteindelijk hopen wij dat deze vergelijkingen tot nieuwe inzichten leiden die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een medicijn dat dementie tegengaat.

Vergoeding

Deelname kost u niets. Indien u besluit om aan het onderzoek deel te nemen, maken wij twee afspraken waarbij wij u thuis bezoeken. U krijgt geen financiële vergoeding voor deelname aan het onderzoek.

Meedoen of meer informatie?

Meer informatie over het 100-plus onderzoek en de (optionele) onderdelen hiervan vindt u op www.100plus.nl.

Heeft u vragen of zou u uzelf of iemand anders graag aanmelden voor het 100-plus onderzoek? Dan kunt u altijd contact opnemen met de onderzoekers in het Alzheimercentrum Amsterdam. Het 100-plus onderzoek is telefonisch te bereiken op 020 44 45 276. Ook kunt u mailen naar 100plus@vumc.nl.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door