Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Wetenschappelijk hersenonderzoek levert belangrijke resultaten op hoe je zélf het risico op dementie kunt verkleinen. Wetenschappers van Maastricht University stellen dat tot 30% van het aantal gevallen van dementie voorkomen kan worden, als we allemaal gezonder gaan leven. Dat doen we door nieuwsgierig te blijven, gezond te eten en voldoende te bewegen. Aan de andere kant verhogen een hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte, suikerziekte, roken, depressie, overgewicht, hartziekten en chronische nierziekten de kans op dementie.  

Nieuwsgierig blijven

Door nieuwe dingen te blijven doen stimuleer je je hersenen. Daarmee kun je de komst van dementie mogelijk uitstellen en het verloop vertragen, zo blijkt uit onderzoek. Denk aan activiteiten zoals een vreemde taal leren, een muziekinstrument bespelen of strategische spellen als dammen, schaken en bridge. Wat je doet moet echter wel iets van je hersenen vergen. Elke dag dezelfde soort puzzels doen helpt onvoldoende. Elke week schaken op de schaakclub of vrijwilligerswerk doen helpt dan weer wél, omdat het een activiteit met sociale interactie combineert. Iets doen waarbij je nadenken en bewegen combineert, lijkt nóg beter te werken. Kortom: het gaat om de combinatie van factoren.  

Eet je brein gezond

Helaas is er geen enkele methode die garandeert dat je geen dementie krijgt. Wel laat onderzoek zien dat een gezond leven de kans op dementie verkleint. In de media zie je soms berichten voorbijkomen dat je met een bepaald voedingsmiddel dementie kunt voorkomen. Voor geen enkel voedingsmiddel is echter nog aangetoond dat het dementie kan voorkomen. Wel lijkt het Mediterraan dieet goed voor je brein te zijn en een beschermende werking tegen dementie te hebben. Het dieet bestaat met name uit verse groenten, fruit, noten, peulvruchten, volkoren granen, vis, gevogelte, olijfolie.  

Beweeg je brein gezond

Bewegen is niet alleen belangrijk voor je lichaam, maar ook voor je brein. Het activeert je brein en zorgt voor een betere doorbloeding. Wat goed is voor het hart is goed voor het hoofd. Ook komen er stofjes vrij die je een gelukkig gevoel geven. Meer bewegen hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Het bestaat niet alleen uit sporten. Vaker de trap nemen, een wandeling in je pauze of lopen tijdens het bellen zijn ook manieren om van bewegen een gewoonte te maken.  

Online training ‘Houd je brein gezond’

Inmiddels hebben al ruim 90.000 mensen de training van Alzheimer Nederland gevolgd. Zij hebben handvatten gekregen om gezonder te gaan leven. 94% van de ondervraagde deelnemers geeft na het volgen van de training aan dat zij nu meer kennis hebben over het brein. Benieuwd hoe jij je brein gezond kan houden? Via de gratis online training test je kennis, ontdek nieuwe weetjes en ontvang inspirerende tips en informatie over voeding, stress, slaap en bewegen. En word je uitgedaagd gezonde gewoontes vol te houden. Zo houd je op een leuke manier niet alleen je lichaam, maar ook je brein fit.