Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Thee wordt gezet van de gedroogde bladeren van de theeplant (Camellia sinensis). Van de thee van deze theeplant bestaan meerdere varianten, maar groene thee en zwarte thee worden in Nederland het meest gedronken. De theeplant bevat allerlei interessante stoffen die in verband worden gebracht met het verbeteren van de gezondheid of het voorkomen van ziektes. Sommige (naar verwachting) gezonde stoffen komen meer in groene thee voor. Andere komen volgens het voedingscentrum juist meer in zwarte thee voor.

Interessante stoffen

Thee bevat een grote hoeveelheid interessante stoffen, waaronder cafeïne (uit thee ook wel theïne genoemd), theanine, (dit heeft net als cafeïne een opwekkend effect) en EGCG (Epigallocatechin gallate). Vooral aan de laatste stof worden vaak gezondheidseffecten toegeschreven.

EGCG

EGCG word al sinds de jaren 80 van de vorige eeuw onderzocht. Eerst vanwege de vermoede werking tegen kanker, maar later ook als middel tegen allerlei andere ziektes en aandoeningen, waaronder diabetes en hart- en vaat ziekten. Sinds het begin van deze eeuw wordt er ook onderzoek gedaan naar de effecten van EGCG op de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. Er zijn interessante resultaten gevonden, maar alleen op cellen en proefdieren. Maar deze onderzoeken keken vaak naar slechts één van de ziekteprocessen van de ziekte van Alzheimer. Daarom is het nog te vroeg om aan te nemen dat groene thee een positief effect heeft op mensen met de ziekte van Alzheimer of andere vormen van dementie.

Verwachtingen

Op basis van het huidige wetenschappelijke onderzoek verwachten we geen groot effect van groene thee op de ziekte van Alzheimer. Zo werken de onderzoeken die effecten laten zien (bij cellen en proefdieren) met zeer hoge concentraties EGCG die vaak via injectie worden toegediend. Deze concentraties zijn met normale consumptie van groene thee niet te halen. ECGC wordt namelijk slecht door onze darmen opgenomen en bovendien snel afgebroken. (Men zou 100 koppen thee per dag moeten nuttigen). Groene thee bevat daarbij cafeïne. In grote hoeveelheden kan dat leiden tot rusteloosheid, angstgevoelens, slaapproblemen of hoofdpijn.

Lopend onderzoek

Een producent van voedingssupplementen met EGCG financiert in Duitsland een klein onderzoek naar EGCG bij mensen in het beginstadium van de ziekte van Alzheimer. De resultaten worden midden 2015 verwacht. Dit onderzoek vindt plaats met een EGCG supplement dat gelijkstaat aan zo'n 15 koppen groene thee per dag. Het onderzoek vindt onder goede controle van artsen plaats.

Update 2021: Het onderzoek naar EGCG is afgerond, maar de resultaten zijn niet gepubliceerd. Waarschijnlijk houdt de commerciële producent van het EGCG supplement publicatie tegen vanwege tegenvallende resultaten.

Pas op met supplementen

Het voedingscentrum raadt af om supplementen met EGCG (of soortgelijke stoffen) in te nemen. Mogelijk bestaan er gezondheidsrisico's aan inname van deze tabletten.