Grootste bijeenkomst Nederlandse dementieonderzoekers

Grootste bijeenkomst Nederlandse dementieonderzoekers

Op 24 mei kwamen 175 Nederlandse dementie onderzoekers bijeen op een bijeenkomst georganiseerd door Alzheimer Nederland en ZonMw. Het was daarmee de grootste bijeenkomst van Nederlandse dementieonderzoekers ooit. Wetenschappers uit alle velden en van 30 instituten uit Nederland kwamen bij elkaar om elkaar te ontmoeten, nieuwe vaardigheden te leren en te discussiëren over het thema van de dag: ‘Nederlands dementieonderzoek is uniek’.

Elk jaar organiseert Alzheimer Nederland een dergelijke bijeenkomst waarbij uitwisseling en wederzijdse inspiratie centraal staan. Wetenschappers krijgen de gelegenheid om vakoverstijgende workshops te volgen, zoals het schrijven van een subsidieaanvraag of het houden van een snelle overtuigende presentatie. Daarnaast waren er sessies over het betrekken van ervaringsdeskundigen bij onderzoek en over het boek ‘Onder dementieprofessoren’ dat een overzicht geeft van het Nederlandse onderzoek.
 

Uniek onderzoek

In de grote zaal van het Muntgebouw, discussieerden alle onderzoekers met elkaar over de stelling ‘Nederlands dementieonderzoek is uniek’. Daarbij werden vele voorbeelden genoemd van de sterke punten van het Nederlandse onderzoek. Zo werd de kwaliteit van het Nederlandse onderzoek geroemd: Nederlandse onderzoekers schrijven vaak zeer goede onderzoeksvoorstellen, waardoor ze veel vaker dan buitenlandse collega’s Europese subsidies in de wacht slepen. Een ander punt was de kracht van het toegepaste onderzoek in Nederland. Zo werd bijvoorbeeld het onderzoek naar de dementie ontmoetingscentra genoemd. Nederlands onderzoek toonde het effect aan van deze ondersteuning aan mantelzorgers en mensen met dementie en deze centra krijgen inmiddels internationale navolging. 
 

Tiende editie

Het was de tiende zogenaamde ‘Mix en Match’ bijeenkomst voor onderzoekers georganiseerd door Alzheimer Nederland. De afgelopen twee jaar is onderzoeksorganisatie ZonMw mede-organisator, vanwege het subsidieprogramma ‘Memorabel’. Hierdoor heet de bijeenkomst sinds vorig jaar ‘Mix en Match met Memorabel’.

Meer informatie

Stand van zaken onderzoek

Bekijk het overzicht >

 

Voor onderzoekers

Lees meer >

 

Meer onderzoek is hard nodig

Doneer nu > 

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door