Hersenfilmpje erfelijke alzheimer

Onderzoek naar erfelijke alzheimer met hersenfilmpje

De ziekte van Alzheimer is op dit moment (nog) niet te genezen. Een van de mogelijke oorzaken hiervoor is dat wetenschappelijk onderzoek zich veelal richt op patiënten die al dementie hebben. De 'T-REX'-studie doet daarom onderzoek naar veranderingen in hersenactiviteit en –netwerken in de vroege fase van de ziekte van Alzheimer. Het doel van de studie is om het ziekteproces in de fase vóór dementie door de ziekte van Alzheimer beter te begrijpen.

Onderzoek naar hersenveranderingen in de vroege fase van de ziekte van Alzheimer is belangrijk omdat dit de periode is waarin schade aan de hersenen waarschijnlijk nog omkeerbaar is. Onderzoek bij muismodellen van de ziekte van Alzheimer heeft aangetoond dat bepaalde hersencellen een hogere activiteit laten zien, nog voordat andere kenmerken van de ziekte zichtbaar zijn. Dit willen de onderzoekers nu gaan testen bij mensen die een dominant erfelijke variant van de ziekte van Alzheimer hebben met behulp van een magnetoencefalografie meting, ofwel magnetisch hersenschrift of ‘hersenfilmpje’.

De hersenen produceren magnetische signalen die gemeten kunnen worden met magnetoencefalografie. De meting is risicoloos, kort van duur en kan ons informatie geven over wat er mis gaat bij hersenziektes zoals de ziekte van Alzheimer. Belangrijk is ook dat we deze gegevens naast die van de gegevens uit muismodellen van de ziekte van Alzheimer kunnen leggen. Dit geeft ons mogelijkheid om de informatie vanuit muismodellen te vertalen naar het ziekteproces in de mens. Uiteindelijk brengt dit ons een stap dichter bij het vinden van een oorzaak en eventuele behandeling van de ziekte van Alzheimer.

Deelnemen?

De T-REX-studie zoekt niet-demente gendragers van één van de dominant erfelijke ‘Alzheimer-genen’ (APP, PSEN1 of PSEN2) van tenminste 18 jaar oud. Bij vragen of interesse in deelname kunt u contact opnemen met onderzoeker Anne van Nifterick via a.vannifterick@amsterdamumc.nl.
 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door