'Het is fijn om ondanks het verdriet zelf iets te kunnen doen'

Verhaal van Nellie Oudenes

Het gebeurt steeds vaker dat mensen tijdens een uitvaart geld doneren aan een goed doel. Zeker als iemand (te vroeg) is overleden aan een ziekte, kan dit een prachtig gebaar zijn. Daarom biedt Alzheimer Nederland de mogelijkheid om een speciale uitvaartbox aan te vragen. Op deze manier is het mogelijk om op gepaste wijze om een gift te vragen tijdens de uitvaart van een dierbare. Nettie Oudenes (62) deed dit en vertelt over haar ervaringen. 
 

Gerard Plomp, de echtgenoot van Nettie, overleed op 25 oktober van dit jaar. Hij had de ziekte van Alzheimer. Het idee om tijdens zijn uitvaart geld op te halen voor Alzheimer Nederland kwam van de uitvaartbegeleider. Nettie: ‘Ik ben sinds vorig jaar collectecoördinator voor Alzheimer Nederland. Gerard overleed in de periode voor de collecteweek begon, dus de collectebussen stonden al in de woonkamer klaar om te worden opgehaald door de collectanten. Toen de uitvaartbegeleider de collectebussen zag, opperde ze het idee om tijdens de condoleances en de uitvaart om een gift voor Alzheimer Nederland te vragen. Ik vond het een prachtig idee, waar ik op dat moment zelf nooit was opgekomen.
  

verhaal-oudenes-2.jpg


‘Ik weet zeker dat Gerard het ook mooi had gevonden’

Nettie vertelt dat er een bedrag van € 450,- is opgehaald tijdens de uitvaart van Gerard. Zij ziet het liefst dat dit geld wordt besteed aan wetenschappelijk onderzoek. ‘We weten nog zo ontzettend weinig over het ontstaan van dementie, om het over een oplossing nog niet eens te hebben. De enige manier om meer te weten te komen over deze ziekte is het doen van onderzoek. Ik vind het heel belangrijk dat daar veel geld in wordt geïnvesteerd. Er zijn mooie giften gedaan tijdens de condoleances en de uitvaart, waarvoor ik iedereen erg dankbaar ben. En ik weet zeker dat Gerard het ook mooi had gevonden.’ Helaas loopt de ziekte van Alzheimer als een rode draad door het leven van Nettie. Mijn vader, zus en schoonzus overleden aan de ziekte. En nu Gerard. Mijn zus kreeg de diagnose toen ze begin zestig was: precies de leeftijd die ik nu heb. Ook ik ben bang dat ik het krijg. Het is daarom des te mooier om ondanks alle verdriet zelf iets te kunnen doen. Door de giften die we kregen bij de uitvaart van mijn lieve Gerard te doneren aan Alzheimer Nederland, heeft zijn dood ook nog iets goeds gebracht.’ 

 

Een prachtig gebaar 

Wilt u meer weten over de speciale uitvaartbox van Alzheimer Nederland, of een gratis giftbox aanvragen? Ga naar alzheimer-nederland.nl/giftbox, of neem contact op met onze een van onze medewerkers via telefoonnummer (033) 303 2502. 


Vraag een gratis giftbox aan

 

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door