Het leven vanuit een perspectief van Alzheimer-patiënten

“Doe ik nog mee?”, vraagt de 70-jarige Nico zich af. Hij heeft Alzheimer, verliest grip op zijn leven. Hij raakt langzaam maar zeker zijn geheugen en zijn verstandelijke vermogens kwijt. De ene keer klinkt Nico opvallend helder, soms is hij vreselijk in de war. Ook voor zijn naasten is het een zeer emotionele en ingewikkelde tijd. Het verhaal van Nico staat beschreven in 'Zolang ik er ben': een boek dat het leven met dementie beschrijft vanuit de Alzheimer-patiënt. 30 april was de boekpresentatie.

Journalist Erik Zwiers mocht twee jaar lang zes mensen met dementie dagelijks volgen. In ‘Zolang ik er ben’ vertellen ze hoe zij vorm proberen te geven aan hun veranderende leven en leggen zij Zwiers vragen voor over de maatschappelijke tegenwerking die hen ten deel valt. Reacties die leiden tot onbegrip, pijn en verdriet. Maar die ook laten zien dat de oplossing ligt in samen doen. Maar hoe vanzelfsprekend is die verbondenheid?

Voor Zolang ik er ben ging Zwiers als vrijwilliger in de zorg werken en volgde hij twee jaar lang zes mensen met dementie in hun dagelijks leven. Hij vertelt hun verhaal en legt prangende en onverwachte vragen voor aan onder meer hoogleraar Anne-Mei The, staatssecretaris Martin van Rijn, de Vlaams minister van Gezondheid, Jo Vandeurzen en psychiater Dirk de Wachter. Dat geeft een verhelderend beeld, want zo wordt duidelijk dat deze vragen, in de context van zorg en beleid, vaak dilemma’s zijn.

Zolang ik er ben is het tweede dilemmaboek van Erik Zwiers. Net als in zijn eerste dilemmaboek – KLAAR – werpt hij een ogenschijnlijk eenvoudig vraag op. Was die vraag in zijn eerste dilemmaboek “Mag ik dood?”, nu draait het om de vraag: ”Doe ik nog mee?”.

Directeur van Alzheimer Nederland, Marco Blom, schreef het voorwoord: "De lezer van dit boek zal zich herkennen in de persoonlijke verhalen van de hoofdpersonen: Nico, Mineke, Theo, Harald, Marlies en Leo. Hun verhalen zijn treffend in beeld en woord gebracht in de hechte relatie met de auteur. Juist het perspectief van mensen met dementie legt bloot waar zij behoefte aan hebben, wat hun kwaliteit van leven bepaalt. En dat maakt dit boek interessant voor iedereen die in zijn omgeving met dementie te maken heeft."

Meer informatie over het Dilemmaboek vind u op Dilemmaboek.nl.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door