Hoe hou je de hersenen schoon? Daphne Naessens wint met prachtige samenvatting eerste Proefschriftprijs Alzheimer Nederland

Daphne Naessens ontvangt de Proefschriftprijs van Anneke Olde Engberink, adviseur wetenschappelijk onderzoek

Totaal verrast ontvangt dr. Daphne Naessens op 5 oktober de Proefschriftprijs van Alzheimer Nederland. Ze kreeg van de jury de beste beoordeling op haar publiekssamenvatting. In deze samenvatting legt ze haar onderzoek op een duidelijke manier uit aan het brede publiek. Met de Proefschriftprijs wil Alzheimer Nederland jonge wetenschappers erkenning geven voor talent dat breder is dan de resultaten van hun onderzoek. De nieuwste generatie onderzoekers wordt door werkgevers en financiers namelijk niet alleen beoordeeld op hun onderzoek, maar ook op vaardigheden op bredere maatschappelijke thema’s, zoals onderwijs, implementatie én communicatie. Naessens wint 2.500 euro voor loopbaanontwikkeling en mag haar onderzoek presenteren op de donateursbijeenkomst van Alzheimer Nederland. 

Naessens werd geselecteerd uit maar liefst 23 inzendingen. De samenvattingen van de vijf beste kandidaten werden voorgelegd aan een panel van mantelzorgers en redacteuren. Hierbij werd gelet op taalgebruik, stijl en begrijpelijkheid van de teksten. Naessens werd bijna unaniem uitgeroepen tot de winnaar. Een geweldige prestatie, want haar medekandidaten kregen gemiddeld een 8 van de jury. Dat waren Irene Heger, Margreet Koopman, Boyd Kenkhuis en Yuan Feng. Onder aan de pagina kunt u de inzendingen van alle kandidaten lezen.

Blij verrast

‘Ik vind het heel leuk dat ik heb gewonnen, maar had het echt niet verwacht. Schrijven kost mij veel meer energie dan onderzoek doen in het lab. Ik vond het heel lastig om mijn onderzoek begrijpelijk uit te leggen, daarvoor heb ik nog wat hulp van mijn tante ingeschakeld. Zij heeft mijn samenvatting doorgelezen en vond de tekst heel duidelijk. Toen heb ik deze ingediend voor de Proefschriftprijs. Echt een verrassing dat de jury ook zo positief is over mijn samenvatting.’

Prijzengeld voor loopbaanontwikkeling

Met de proefschriftprijs wint Naessens een bokaal en 2.500 euro voor loopbaanontwikkeling. ‘Ik weet nog niet precies welke training of workshop ik hiermee wil volgen, maar het komt hoe dan ook goed van pas.’ Daarnaast krijgen de vijf finalisten een communicatietraining en gaat Naessens haar onderzoek presenteren op de jaarlijkse donateursbijeenkomst van Alzheimer Nederland.

Proefschriftprijs voor talentontwikkeling van onderzoekers

Dit is het eerste jaar dat Alzheimer Nederland de Proefschriftprijs uitreikt. De prijs is onderdeel van het talentprogramma van Alzheimer Nederland, waarmee we het aantal en de kwaliteit van dementieonderzoekers in Nederland willen vergroten. Erkenning voor eerder werk kan jonge onderzoekers helpen bij het verkrijgen van een vervolgsubsidie. De proefschriftprijs is één van de manieren waarop Alzheimer Nederland jonge onderzoekers erkenning wil geven voor hun werk.

Samenvattingen van de finalisten

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door