Hulp en informatie voor mensen met dementie en mantelzorgers met migratieachtergrond

Dementie is volksziekte nummer één. In Nederland leven 290.000 mensen met dementie. Onder mensen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond is nog veel onbekendheid met de ziekte en er wordt weinig over gesproken. Ook blijkt hulp en ondersteuning niet altijd makkelijk te vinden of aan te sluiten. Daarom lanceert Alzheimer Nederland vernieuwd informatiemateriaal via een campagne.

Het aantal mensen met dementie neemt toe. Ook steeds meer ouderen met een migratieachtergrond krijgen dementie. Diabetes en hart- en vaatziekten komen vaker voor bij deze groep, waardoor ook de kans op dementie toeneemt omdat dit risicofactoren zijn.

De ziekte zorgt voor veel verdriet binnen families, waarover uit schaamte of uit respect voor de ouder met dementie niet vaak gesproken wordt. Ook blijkt uit interviews met Turkse en Marokkaanse Nederlanders dat symptomen zoals vergeetachtigheid vaak worden toegeschreven aan ouderdom. Na de diagnose is het vervolgens moeilijk om de juiste informatie te vinden, bijvoorbeeld om de boodschap aan de familie te vertellen of om passende zorg te vinden.

Vindbaar en toegankelijk

Het nieuwe materiaal is gemaakt samen met mantelzorgers en zorgprofessionals. Gerjoke Wilmink, directeur van Alzheimer Nederland, geeft aan: “We willen met deze campagne zorgen voor meer openheid. En zorgen voor hulp en ondersteuning die makkelijker vindbaar en toegankelijk is. Zodat mensen weten dat ze er niet alleen voor staan en zich herkend en erkend voelen.” Mantelzorger Gul zorgt voor haar vader en heeft dit zelf ervaren. Zij vertelt: “De diagnose kwam als een grote klap. Ik wist niet hoe ik papa moest vertellen wat er aan de hand was. Ik wist ook niet wat ‘alzheimer’ was in het Turks. Thuis gingen we allemaal googelen. Mijn familie herkende zich niet in de teksten en wilde het niet geloven. ‘Dat heeft papa niet, het is gewoon de ouderdom.’’

Hulp en informatie in Turks en Arabisch

De campagne biedt informatie op verschillende nieuwe manieren, online en in print, in het Arabisch, Turks en Nederlands. De huidige generatie ouderen met een migratieachtergrond is vaak niet in Nederland opgegroeid en beheerst de (medische) taal soms niet genoeg  om de bestaande informatie te begrijpen. Daar is nu nog meer rekening mee gehouden, bijvoorbeeld in de video met een Turkse arts. Nieuw is ook de hulpwijzer en het overzicht met cultuur sensitieve zorginstellingen.

Dementie is voor iedereen anders, maar het helpt om te zien of lezen hoe anderen met de ziekte omgaan. Te weten dat je er niet alleen voor staat.

Kijk voor meer informatie op dementie.nl/turks, dementie.nl/turc en dementie.nl/maroc, hier vind je ook brochures in het Turks en Arabisch.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door