Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

We zien de lol die ze hebben als ze aan de slag gaan in de keuken en in de bediening, maar ook de problemen waar de medewerkers tegenaan lopen. "Hoe oud ben ik nu ook alweer, waar ligt het bestek en wat zit er in die cocktail?" Het korte termijn geheugen laat hen geregeld in de steek.

Verschillende vormen van dementie

De muzikale Theo (58) heeft frontotemporale dementie (FTD), na alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie bij jonge mensen. Voormalig verzuimmedewerker Wilma (60) heeft Lewy Body dementie en dit uit zich bijvoorbeeld heel anders dan alzheimer. Ook bij haar werd dementie niet erkend en luidde de diagnose burn-out. Het gevolg voor henzelf en naasten is zeer ingrijpend, maar onder elkaar ondervinden zij veel steun. Ze ervaren in Restaurant Misverstand onder andere hoe waardevol het is om samen iets voor elkaar te krijgen en helpen elkaar op ontroerende wijze. Feit blijft dat zij zo lang mogelijk actief willen meedoen in de samenleving.

Aangrijpende, maar vooral mooie taferelen

Johnny de Mol: “Wanneer je de diagnose dementie krijgt, verandert je leven compleet. De toekomst is niet vanzelfsprekend meer, maar de behoefte naar een actieve en volwaardige plek in de samenleving blijft bestaan. Er is veel onbegrip rondom deze ziekte en ook op de omgeving heeft dit enorme impact. Het was weer ontroerend en mooi om te zien hoe deze mensen met hun ziekte omgaan en wat ze nog allemaal kunnen en willen. Restaurant Misverstand laat dat zien en ook hoe alle deelnemers zich desondanks heel nuttig maken en daar plezier aan beleven.”

Ron Blaauw: “Deze mensen waren nog allemaal actief aan het werk en hadden goede banen toen zij de diagnose dementie kregen. Daarna kwamen zij thuis te zitten. Maar deze diagnose wil niet zeggen dat ze helemaal niets meer kunnen! Ik zag ze met elkaar vol enthousiasme aan het werk in Restaurant Misverstand: vanaf de kersverse locatie, het museumcafé ‘Museum van de Geest’ in Haarlem. Het bereiden van het eten en het bedienen in een restaurant is voor het team van mensen met dementie een flinke uitdaging. Dit zorgt voor aangrijpende, maar vooral mooie taferelen.”

Ook in deze serie maakt professor Marjolein de Vugt duidelijk hoe we mensen met dementie kunnen helpen om hun kwaliteit van leven én dat van hun naasten te verbeteren.  

Achtergrond programma

Het programma The restaurant that makes mistakes werd in 2019 voor het eerst uitgezonden in Groot-Brittannië. De Nederlandse versie Restaurant Misverstand - waar niemand wordt af geserveerd - wordt geproduceerd door Concept Street in samenwerking met Alzheimer Nederland. 

Restaurant Misverstand is vanaf woensdag 1 september wekelijks om 21.30 uur te zien op SBS6 en op KIJK.nl.