Kay Deckers wint nieuwe talentprijs voor jonge dementieonderzoekers

Kay Deckers wint nieuwe talentprijs voor jonge dementieonderzoekers

Onderzoeker dr. Kay Deckers heeft de nieuwe talentprijs van Alzheimer Nederland voor jonge onderzoekers naar dementie gewonnen. De 31-jarige neuropsycholoog/epidemioloog is werkzaam bij het Alzheimer Centrum Limburg, dat onderdeel uitmaakt van de Universiteit Maastricht/MUMC.
 

Jonge onderzoekers behouden

De prijs - die jaarlijks zal worden uitgereikt - is ingesteld om getalenteerde wetenschappers de kans te geven in de toekomst onderzoek te kunnen doen. Vaak is het moeilijk voor hen een vaste aanstelling te krijgen en hun eigen onderzoek te financieren. Noodgedwongen verlaten ze daarom het dementieonderzoek.

“Alzheimer Nederland wil op deze manier jonge onderzoekers behouden voor het dementieonderzoek en mogelijk het onderzoek versnellen naar de oplossingen voor dementie. Want onderzoek is nodig om dementie te voorkomen, te behandelen en uiteindelijk te genezen’’, zegt Gerjoke Wilmink, directeur Alzheimer Nederland.
 

Meeste punten van jury en publiek

De kandidaten voor deze Young Outstanding Researcher Award zijn eerst beoordeeld op hun wetenschappelijke kwaliteit. Uit de drie beste inzenders is met een online stemming en een jury-presentatie Kay Deckers tot winnaar uitgeroepen. Kay kreeg zowel van het publiek als de jury de meeste punten.
 

Vervolg op onderzoek naar leefstijlfactoren

De Limburgse onderzoeker, die ook internationaal erkend wordt voor zijn wetenschappelijke werk, gebruikt de prijs voor een vervolg op eerder onderzoek naar leefstijlfactoren en de kans op het krijgen van dementie. Hij heeft hiervoor een rekenmodel ontwikkeld waarmee iemand inzicht krijgt in zijn/haar eigen hersengezondheid. Deckers wil zo mensen bewust maken van het feit dat zij ook zelf iets aan hun hersengezondheid kunnen doen.
 

Lesmateriaal over breingezondheid

“Werken aan een gezond brein is goed voor brein én lichaam en kan bijvoorbeeld het risico op dementie verkleinen. Met de prijs wil ik lesmateriaal ontwikkelen rondom breingezondheid, waardoor huisartsen en praktijkondersteuners dit beter bespreekbaar kunnen maken in de praktijk. Op deze manier wil ik bijdragen aan een minder sterke toename van het toekomstig aantal mensen met dementie in Nederland’’, zegt Deckers.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door