Kees van der Staaij en Dick Rijksen bezoeken ‘Tovertuin’ in Lent

Van der Staaij en Rijksen bezoeken bijzondere tuin in Lent

Woensdag 23 augustus brachten Tweede Kamerlid Kees van der Staaij (SGP) en Dick Rijksen (64 jaar, alzheimer) een bezoek aan dagbesteding Pluk de Vruchten in Lent. Deze historische groente- en fruittuin is vier dagen per week geopend voor ouderen; met name voor mensen met dementie.

In de tuin wordt onder begeleiding gezaaid en geoogst, maar ook dagelijks samen een warme maaltijd bereid met allemaal verse producten uit de tuin. De tuin is een lust voor het oog. Zo is er een appelgaard, een bloemenweelde en vinden we er bijzondere groenten als snijbiet en palmkool.

In de tuin komen we op diverse plekken groepjes mensen tegen die druk bezig zijn en genieten van de producten. Zo houdt een mevrouw enthousiast een venkelknol in de lucht en roept ons toe: ‘Deze eten we vanmiddag!’

Dick is onder de indruk van de tuin. ‘Het is een soort toveren wat jullie hier doen. Hoe jullie omgaan met ruimten en mogelijkheden is bijzonder. En het is goed om te zien dat mensen met dementie elkaar ook helpen, dat er onderling contact en een band is. Dat raakt mij enorm’. Kees: ‘Ja, het is mooi dat er dit soort initiatieven zijn. Wat mij opvalt is dat men niet gebonden is aan allerlei regels. Daardoor kan dit ook vanuit de samenleving ontstaan. Goed dat gemeente Nijmegen die vrijheid biedt. Geen indicatiegedoe, maar eenvoudig en regelarm. Ik noem dit met recht de tovertuin van Nijmegen!

Geef een Kamerlid een patiënt cadeau

De actie ‘Geef een kamerlid een patiënt cadeau’ is een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland. Het doel van de actie is om Kamerleden te laten profiteren van de ervaringsdeskundigheid van ‘hun’ patiënten. Op 19 april werd Van der Staaij gekoppeld aan Dick Rijksen. Rijksen gaf in juni al een gastles aan studenten van de CHE.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door