Kijktip: documentaire Jetske’s race – op zoek naar de alzheimerpil

In Jetske's race probeert Jetske van der Schaar (38) samen met prof. Philip Scheltens, directeur Alzheimercentrum Amsterdam, het bewustzijn over de ziekte van Alzheimer te vergroten. Jetske draagt het alzheimer-gen, daarom weet ze dat ze op jonge leeftijd de ziekte van Alzheimer krijgt. Over tien tot vijftien jaar worden de eerste verschijnselen waarschijnlijk al zichtbaar. In Jetske's race strijdt ze samen met Philip voor baanbrekend onderzoek. Bekijk de documentaire zaterdag 21 september om 21.10 uur op NPO 2.
 

Onderzoek naar medicijn laten starten

Samen proberen Philip en Jetske internationaal wetenschappelijk onderzoek naar een medicijn uit de startblokken te krijgen. Jetske pleit voor haar participatie aan het onderzoek, dat mogelijk een oplossing voor dementie dichterbij kan brengen. Dit is voor Jetske haar enige, minieme kans op overleving. Voor deze studie is zij de ideale proefpersoon, omdat het in haar geval gaat om de puurste vorm van de ziekte van Alzheimer: niet als effect van veroudering, maar als gevolg van erfelijkheid.
 

Race tegen de klok

In hun race tegen de klok krijgen ze te maken met kritische medisch-ethische commissies, waaronder die van Scheltens eigen Amsterdam UMC. Die is gebonden aan strenge zorgvuldigheidseisen voor elk nieuw onderzoek en geeft daarom niet zomaar toestemming. De commissie vindt onder meer dat er geen proeven mogen worden gedaan die Jetske's lichaam zouden kunnen beschadigen, ook al wil zij zelf dit risico wél nemen. Dit leidt tot spanningen, onbegrip en frustraties.

> Documentaire terugkijken

Dit en meer zie je in de documentaire Jetske's race, zaterdag 21 september om 21.10 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door