Koningin Máxima bezoekt Alzheimer Café in kader jubileum Alzheimer Nederland

Koningin Maxima bezoekt Alzheimer Café

Hare Majesteit Koningin Máxima brengt dinsdag 10 september een bezoek aan het Alzheimer Trefpunt in Giessenburg, een van de ruim 240 Alzheimer Cafés voor mensen met dementie, hun naasten, hulpverleners en belangstellenden. Aanleiding is het 35-jarig bestaan van Alzheimer Nederland die onder meer zorgdraagt voor deze ontmoetingsplekken. Tijdens het bezoek van koningin Máxima reikt directeur Gerjoke Wilmink het eerste gouden vergeet-me-nietje uit aan een ‘gouden’ vrijwilliger van Alzheimer Nederland. Aansluitend spreekt koningin Máxima met patiënten en mantelzorgers.

“We zijn zeer verheugd dat koningin Máxima ons met een bezoek wil vereren vanwege ons 35-jarig bestaan’’, zegt Gerjoke Wilmink. “En we zijn blij dat dat op een plek is waarbij de mensen waarvoor we opkomen aanwezig zijn.”

In het kader van Wereld Alzheimer Dag op 21 september

De bijeenkomst van het Alzheimer Trefpunt in Giessenburg op 10 september is tevens de start van de evenementen die de regionale afdelingen van Alzheimer Nederland organiseren in het kader van Wereld Alzheimer Dag op 21 september. Thema van dit jaar is ‘Samen Bewegen’. Om die reden is expert prof. dr. Erik Scherder als gastspreker voor de bijeenkomst uitgenodigd.

Over Alzheimer Nederland

In Nederland hebben circa 280.000 mensen dementie. Alzheimer Nederland komt op voor de belangen van deze mensen en hun naasten, biedt hulp en informatie en maakt wetenschappelijk onderzoek naar dementie financieel mogelijk. Een tv-programma van Koos Postema over dementie vormde in 1984 aanleiding tot de oprichting van de Alzheimerstichting, inmiddels Alzheimer Nederland. Na afloop van de uitzending kreeg de Stichting Korrelatie meer dan 20.000 telefonische reacties binnen, vaak met een sterk emotionele lading. Het programma had een probleem naar voren gebracht dat groter was dan gedacht.

Alzheimer Telefoon

In 1985 was wederom een tv-programma de aanstichter van een nieuw fenomeen: de Alzheimer Telefoon, een telefonische hulpdienst voor een luisterend oor en voor informatie over omgaan met dementie. Dit keer was het een uitzending van Karel van de Graaf die zorgde voor duizenden telefoontjes en brieven met vragen en opmerkingen. Nog steeds bieden de vrijwilligers van de Alzheimer Telefoon, 7 dagen per week hulp.

Altijd dichtbij

De reikwijdte van de stichting is in 35 jaar hard gegroeid. Alzheimer Nederland is altijd dichtbij. Naast het hoofdkantoor in Amersfoort heeft Alzheimer Nederland inmiddels 48 regionale afdelingen waar zo’n 5600 vrijwilligers zich inzetten om mensen met dementie en hun naasten te helpen, bijvoorbeeld via Alzheimer Cafés, -Trefpunten en -Theehuizen. Het eerste Alzheimer Café startte in 1997 in Leiden.

Online hulp en informatie

Ook biedt de organisatie veel online hulp en informatie via verschillende online platforms. Zo wordt het platform dementie.nl op jaarbasis zo’n miljoen keer geraadpleegd door mantelzorgers en zorgprofessionals.

Grootste private financier van onderzoek naar dementie

Alzheimer Nederland is de grootste private financier van onderzoek op het gebied van dementie. Inmiddels zijn honderden onderzoeken gefinancierd. Daardoor is onder meer de diagnostiek verbeterd en heeft nieuwe kennis geleid tot meer medicijnonderzoeken. Ook zijn daardoor nieuwe manieren ontwikkeld voor zorg en ondersteuning van mensen met dementie en hun naasten.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door