Kussen en Knuffelen

Vestiging Alzheimer Nederland
Vestiging Alzheimer Nederland

Mijn vader houdt sinds hij dementerend is enorm van knuffelen. Hij raakt mijn moeder veel aan, houdt haar vast en kust haar. Mijn moeder wordt het te veel. Als ze er iets van zegt, stopt mijn vader even. Maar even later begint hij weer.'


Het antwoord van Alzheimer Nederland
Dementie beïnvloedt het hele leven. Ook de relatie met de partner verandert en daarmee vaak ook de beleving van intimiteit en seksualiteit. Mensen met dementie kunnen een andere behoefte krijgen aan seksualiteit of deze anders uiten.

In uw vaders geval is het een soort kleefgedrag. Het kan zijn dat hij graag wil vrijen, of hij heeft een behoefte aan warmte, of wil contact om uw moeder aan zich te binden. Net zoals bij veel andere vragen en problemen die mensen tegenkomen in het leren leven met dementie, zijn er ook in dit geval geen pasklare antwoorden en oplossingen. Erover praten kan helpen. Veelal is dat een probleem, want ook al is seksualiteit een belangrijk onderdeel van iemands leven, erover praten is vaak een taboe.

Als uw ouders er samen niet uitkomen, betrek er de huisarts of een hulpverlener bij. Samen kunnen zij nagaan wat de redenen zijn voor het veranderd seksueel gedrag. Is het de relatie? Is het te verklaren vanuit de ziekte? Wat zijn uitlokkende factoren? Hoe kan uw moeder er beter mee omgaan? Het is goed om het probleem verkennen en oplossingen te vinden om er beter om te gaan.

Seksueel ontremd gedrag
Dementie kan ook seksueel ontremd gedrag veroorzaken. Voor partners is dit uiterst pijnlijk. Het is van belang om uit te zoeken waarom iemand dat gedrag vertoont. Is het puur ontremming of is iemand op seksueel gebied naar iets op zoek? Seksualiteit hoort bij het leven. Het wordt bij mensen met dementie vaak vergeten, maar de behoefte aan de beleving van seksualiteit blijft vaak bestaan. Een oplossing kan zijn om iemand gelegenheid te bieden in een kamer met erotische- of pornoblaadjes en hem (haar) te laten masturberen. Een andere manier kan zijn om medicijnen te geven die inwerken op de hormoonhuishouding, waardoor iemand minder behoefte heeft bijvoorbeeld om anderen te betasten of lastig te vallen.

Partners
Soms kunnen de gezonde partners niet meer genieten van de seksuele relatie - zoenen, knuffelen of gemeenschap- omdat er zoveel andere aspecten van de relatie drastisch zijn veranderd. Ook veranderingen in karakter en onaangenaam gedrag kunnen de weerzin van partners verhogen. Daarnaast kan de toenemende vergeetachtigheid frustrerend zijn. Of het is omgekeerd: de partner heeft behoefte aan een intieme relatie die niet meer mogelijk is met de partner met dementie. Anderen kunnen juist weer genieten van het lichamelijk contact. Zij koesteren de kleine intieme momenten zoals liefkozingen bij het wassen en aankleden, zeker als praten niet meer mogelijk is.

Tenslotte
Net zoals bij veel andere vragen en problemen die mensen tegenkomen in het leren leven met dementie, zijn er geen pasklare antwoorden en oplossingen. Ons advies is: erover praten kan helpen. Relationele veranderingen zijn vaak moeilijk. Aanpassing en acceptatie gaan niet altijd vanzelf. Schroom niet er met iemand over te praten of een huisarts of hulpverlener in te schakelen.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door