'Kwaliteit verpleeghuizen moet in 2021 op orde zijn'

De kwaliteit van verpleeghuizen moet in 2021 op orde zijn, vindt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij wil dat elke instelling verbeterparagrafen opstelt voor elke locatie. Daarbij staan de wensen van de bewoners centraal. Dat blijkt uit het debat over verpleeghuiszorg op 27 juni.


Alzheimer Nederland pleit voor innovatieagenda dementiezorg

In aanloop naar het debat heeft Alzheimer Nederland gepleit voor een innovatieagenda van de dementiezorg; een agenda met concrete plannen en goede voorbeelden om verpleeghuizen te helpen hun dementiezorg te verbeteren én te vernieuwen. De wensen van de bewoners moeten centraal staan, verpleeghuizen moeten worden verbonden met de wijk en het dorp en goede voorbeelden moeten worden gedeeld.
 

Goede voorbeelden blijven delen

De Kamerleden Sophie Hermans (VVD) en Evert Jan Slootweg (CDA) riepen de minister op om goede voorbeelden te blijven delen. Volgens deze partijen moeten verpleeghuizen meer samenwerken en kennis (bijvoorbeeld over dementie) met elkaar delen.

De VVD wil verder dat veelbelovende innovaties sneller worden verspreid. Corinne Ellemeet (GroenLinks) pleitte tijdens het debat voor meer betrokkenheid van het verpleeghuis bij de zorg thuis. Leonie Sazias (50 PLUS) benadrukte dat ook mensen in verpleeghuizen behoefte hebben aan zinvolle dagbesteding.
 

Brief over delen voorbeelden naar de Tweede Kamer

De minister zal de Tweede Kamer, op verzoek van de VVD, in het najaar een brief sturen over hoe goede voorbeelden van verpleeghuiszorg beter en sneller gedeeld kunnen worden.

Alzheimer Nederland heeft hiervoor in de focusbrief 2019 al de eerste stappen gezet. Ook staan er voorbeelden van verpleeghuiszorg en dagbesteding in het boekje ‘Langer Meedoen’. Zo kunt u luisteren naar het verhaal van Cor Bruijs, bewoner van woonzorgcomplex de Vissershaven van stichting tanteLouise in Bergen op Zoom. Hij vertelt u waarom hij zich écht thuis voelt in zijn verpleeghuis.


Meer lezen

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door