Liefde voor vrijwilligerswerk

Liefde voor vrijwilligerswerk

Lisa de Kramer (23 jaar) is sinds 4 jaar vrijwilliger bij Alzheimer Nederland. Als voorlichter is ze onderdeel van het bestuur van de regio IJssel-Vecht en ze is gespreksleider van het Alzheimer Café Zwolle. We vroegen haar hoe ze bij Alzheimer Nederland terecht is gekomen. 
 

“Tijdens mijn studie kwam iemand van Alzheimer Nederland voorlichting geven op school. Ik studeerde toegepaste gerontologie. Dat gaat over alles rondom de ouder wordende mens. Wat me raakte was het inzicht hoe belangrijk het is voor mensen met dementie om goed in contact met ze te blijven."
 

Waarom ben je vrijwilligerswerk gaan doen voor Alzheimer Nederland?

“De opa van mijn vriend had ook dementie. We liepen als mantelzorgers tegen dingen aan die niet goed geregeld zijn. Ik zocht nog naar iets nuttigs om te doen naast mijn studie. Iets wat bijdraagt aan je CV, om zelf die ervaring op te doen en je horizon te verrijken. Zo heb ik me aangemeld als vrijwilliger bij Alzheimer Nederland”
 

Waar haal je de meeste energie uit?

“Het contact met mensen met dementie en mantelzorgers. Hun persoonlijke verhalen; waar zij tegenaan lopen. Maar ook over wat zij nog wél kunnen. Dat inspireert. We denken vaak dat mensen niks meer kunnen of toevoegen aan de samenleving. Uit hun verhalen blijkt dat dit in werkelijkheid toch heel anders is. Ook vind ik het vind fijn om als voorlichter langs bedrijven en scholen te gaan. Laatst gaf ik voorlichting in een supermarkt. Daar bleek dat het personeel niet wist hoe ze moesten handelen bij een klant met dementie. Dan vertel ik hoe mensen met dementie daar tegenaan kijken. En het mooie was dat het personeel opeens begreep dat mensen met dementie ook ‘maar gewoon mensen zijn’ en dat ze het fijn vinden om benaderd te worden”.


Hoe pas je het werk toe in je dagelijks leven?

“Afgelopen zomer ben ik afgestudeerd. Het vrijwilligerswerk deed ik altijd naast mijn studie. Gemiddeld ben ik er tussen de één en vijf uur mee kwijt in de week. Nu ik werk, is het iets moeilijker om het te combineren. Ik werk als WMO-consulent voor de gemeente. Ik kom veel ouderen tegen bij wie de diagnose nog niet is gesteld. Zonder dat ik het woord dementie in de mond hoef te nemen, kan ik toch al heel veel tips geven. Het beestje bij het naampje noemen is vaak te confronterend. Het is wel een vak apart om daar tactisch mee om te gaan. Mijn vrijwilligerswerk helpt me daarbij en dan is het het zeker waard om er moeite voor te doen”.

 

Ook interesse in vrijwilligerswerk?

Alzheimer Nederland kan jaarlijks rekenen op de hulp van zo'n 5.600 vrijwilligers en 22.000 collectanten. Daar zijn wij erg blij mee! Wij zoeken voortdurend vrijwilligers die op allerlei manieren ondersteuning bieden. Heeft u interesse om bij te dragen aan een betere kwaliteit van leven van mensen met dementie nu of om dementie te voorkomen in de toekomst? Bekijk dan de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk bij Alzheimer Nederland.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door