Maak de onderzoeker in u wakker!

Wereldwijd werken duizenden onderzoekers aan een oplossing voor dementie, in Nederland honderden. Maar het is niet voldoende. Veel onderzoek gaat niet door of loopt vertraging op door een tekort aan onderzoekers. Onderzoekers van de Cornell University in Amerika hebben daar iets op bedacht: ‘burger-wetenschappers’. Ook u kunt zich hiervoor opgeven.


Hulp hard nodig

Waarschijnlijk speelt een verminderde bloedtoevoer een belangrijke rol in het ontstaan en verergeren van de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. Een belangrijke oorzaak hiervan zijn mini-infarcten. Deze kunnen samen de bloedtoevoer in het brein tot wel 30% verminderen. Nieuwe medicijnen kunnen mogelijk helpen deze mini-infarcten te voorkomen. Maar het meten van de werkzaamheid is een tijdrovende klus. Van bloedvat naar bloedvat moet worden gekeken of er een infarct aanwezig is. 


Hoe werkt het?  

Via stallcatchers.com kunt u meehelpen in het onderzoek. Na het inloggen ontvangt u een korte (Engelstalige) opleiding om mini-infarcten (Stalls) te vinden. Daarna kunt u zelf aan de slag door mini-infarcten op te sporen in muizenhersenen. Andere burger-onderzoekers beoordelen dezelfde beelden. Is iedereen het eens? Dan hebben we samen weer een stukje van de puzzel opgelost. Bij twijfel helpt één van de onderzoekers.


Spelen waar en wanneer u wilt

U kunt Stallcatchers op ieder moment op elk scherm spelen (telefoon, tablet, computer). En het leuke is: het kan een halve minuut duren, maar ook een half uur. Zo kunt u in de trein, in de pauze en zelfs op het toilet het onderzoek naar dementie helpen.


Internationale samenwerking

Het onderzoek brengt burgers uit de hele wereld samen. Het onderzoek zelf is mede mogelijk gemaakt door Bright Focus, een Amerikaanse zusterorganisatie van Alzheimer Nederland.


Meer informatie

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door