Maggy Hopman organiseert een spinningmarathon voor Alzheimer Nederland

Modezaak Maggy’s in Bunschoten bestaat dit jaar twintig jaar. Voor eigenaar Maggy Hopman een mooie gelegenheid om allerlei jubileumactiviteiten te organiseren, waaronder een spinningmarathon voor het goede doel. Ze hoefde niet lang na te denken over wat dit goede doel moest zijn, want de moeder van Maggy heeft de ziekte van Alzheimer.

Met de spinningmarathon ‘Vergeet mij niet’ op zaterdag 2 juni wil Maggy Hopman maar liefst € 20.000 inzamelen. Ze geeft zelf toe dat dit een pittige, maar niet onhaalbare uitdaging is. ‘Het is nog steeds nodig om zo hard mogelijk van de daken te schreeuwen dat er meer geld moet komen voor onderzoek naar dementie. Ook vind ik dat de ziekte meer aandacht moet krijgen. We kunnen tegenwoordig open met elkaar praten over van alles en nog wat, behalve over dementie. Mijn oproep voor openheid wil ik met deze actie ook graag voor het voetlicht brengen.’ En daarom staan op zaterdag 2 juni heel veel spinningfietsen klaar op het Oosterpoortplein in Bunschoten, naast modezaak Maggy’s. Ze zijn beschikbaar gesteld door een lokale sportschool, die de spinningmarathon ook vrijwillig begeleidt.


Opbrengst naar Alzheimer Café en onderzoek

De uiteindelijke opbrengst van de spinningmarathon wordt opgesplitst: een derde gaat naar het Alzheimer Café in Bunschoten-Spakenburg, dat dit jaar haar tienjarig jubileum viert. ‘Het is een plek waar lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten, begeleiding en praktische tips krijgen. Dat dragen wij een warm hart toe’, aldus Maggy. En het grootste deel van de opbrengst gaat naar onderzoek van het VUmc in Amsterdam: een studie naar de invloed van de darmen op de ziekte van Alzheimer en de ontwikkeling van een bloedtest om alzheimer op te sporen.
 

Samen een vuist maken

Negen jaar geleden hoorde de moeder van Maggy dat ze de ziekte van Alzheimer heeft. ‘Lichamelijk gaat het redelijk goed, maar we merken dat ze geestelijk langzaam achteruit gaat. Ik heb haar wel verteld over de spinningmarathon, maar dat dringt niet meer tot haar door. Mijn moeder is altijd heel intens betrokken geweest bij mijn bedrijf, al vanaf het moment dat ik haar vertelde over mijn plannen om een winkel te openen. Ik deelde mijn ervaringen, successen en zorgen met haar. Ook kwam ze dagelijks langs in de winkel, tot dat niet meer ging. Dat blijf ik moeilijk vinden, maar ik kan niet veel anders dan accepteren dat de rollen omdraaien. Daarom probeer ik zoveel mogelijk bij haar te zijn en op zoek te gaan naar manieren om haar gelukkig te maken.’
 

‘Ik voel me verantwoordelijk voor mijn eigen aandeel in de strijd tegen dementie’

Toch stopt het daar niet voor Maggy. ‘Toekijken is voor mij te makkelijk. Ik voel me verantwoordelijk voor mijn eigen aandeel in de strijd tegen dementie. Ik merk dat veel mensen denken dat ze niks kunnen doen. Maar je kunt wel degelijk een vuist maken, bijvoorbeeld op wat voor manier dan ook actie te voeren waarmee je onderzoekers een hart onder de riem kunt steken en te bemoedigen in hun belangrijke werk. We hadden jaren geleden ook niet gedacht dat er medicijnen en behandelplannen voor veel verschillende vormen van kanker zouden komen, maar die zijn er inmiddels ook. Ik ben ervan overtuigd dat we dementie in de toekomst ook beheersbaar kunnen maken. En elk tientje helpt om dat doel te bereiken.’

Steun Maggy’s

De spinningmarathon vindt plaats op zaterdag 2 juni op het Oosterpoortplein in Bunschoten. Van 8.00 tot 18.00 uur staan de spinningsfietsen op het plein en het is de bedoeling dat ze de hele dag door bezet zijn. Wilt u meedoen of de actie van Maggy’s op een andere manier steunen?

Ga dan naar Maggy's website

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door