Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Kan ik als de bloedtest op de markt is, met één test de diagnose krijgen?

Nee, de diagnose Alzheimer wordt niet op basis van één test gegeven. Wanneer mensen met klachten naar de huisarts gaan, wordt er vaak eerst gekeken of de huisarts deze klachten kan bevestigen. Daarna gaan veel mensen voor aanvullend onderzoek naar een geheugenpoli. Een bloedtest zou hier één van de testen op de geheugenpoli kunnen vervangen.

Waarom is een bloedtest nu belangrijk?

Op dit moment kan het voorkomen dat mensen een ruggenprik moeten ondergaan. Een procedure die veel mensen erg belastend vinden. De bloedtest kan ervoor zorgen dat er niet onnodig een ruggenprik wordt gedaan. Als de bloedtest negatief is en aangeeft dat er sowieso geen sprake is van alzheimer, is er geen ruggenprik nodig. Bij een positieve test moet er alsnog een ruggenprik worden gedaan, om de uitslag te bevestigen. De test is namelijk nog niet 100% betrouwbaar.

Waarom is een bloedtest in de toekomst belangrijk?

Het medicijnonderzoek vordert gestaag. We hopen dat er binnen een aantal jaar een medicijn op de markt komt die zich richt op het schadelijke alzheimereiwit ‘amyloid’. Deze bloedtest toont dit eiwit ook aan. Het zou daarmee kunnen dienen als selectiemethode. Bij welke mensen met dementie speelt ‘amyloid’ een rol? En wie kan dus profiteren van de nieuwe medicatie?

Werkt de test voor alle vormen van dementie?

De bloedtest toont een eiwit aan dat exclusief voorkomt bij de ziekte van Alzheimer. De test kan dus niet uitsluiten dat iemand aan een andere vorm van dementie lijdt. Daarom zijn er verschillende testen nodig om te kijken of iemand dementie heeft, en zo ja, welke vorm van dementie hij heeft.

Wat maakt de Amsterdamse bloedtest bijzonder?

De afgelopen jaren is er in de media vaker aandacht geweest voor bloedtesten. Deze test is bijzonder omdat de test heel precies is. Het kan beter onderscheid maken tussen mensen die wel of geen alzheimereiwitten in de hersenen hebben, dan bloedtesten uit het verleden. Daarnaast is de test relatief eenvoudig in gebruik. Waardoor hij veel makkelijker toegepast kan worden in ziekenhuislaboratoria.

Zou een bloedtest gebruikt kunnen worden als screening?

Op dit moment nog niet. Er zijn nog geen medicijnen tegen de ziekte van Alzheimer. Wanneer dit verandert, zou een bloedtest een belangrijke rol kunnen spelen in screening op de ziekte. Op dit moment zijn er echter geen redenen om mensen (vroegtijdig) te screenen op dementie.

Hoe staat het met medicijnonderzoek?

Op dit moment worden meer dan 100 potentiële medicijnen tegen de ziekte van Alzheimer onderzocht. Zo’n 20 medicijnen zijn in het laatste stadium van onderzoek. In de komende jaren verwachten we van verschillende medicijnen de uitkomsten van onderzoek.
 

Meer lezen

Onderzoek van Alzheimer Nederland

*Alzheimer Nederland is de grootste charitatieve financier van onderzoek naar dementie in Nederland. Alzheimer Nederland ondersteunde het werk van prof. dr. ir. Charlotte Teunissen en werkt ook samen met andere onderzoekers die op zoek zijn naar betere en nieuwe manieren om de diagnose te stellen. Daarnaast steunen we onderzoek naar de oorzaken van dementie, preventie, behandeling en betere zorg. Op dit moment maken we onderzoek mogelijk naar een nieuwe bloedtest, die hopelijk nog beter werkt. (Bloedtest om alzheimer op te sporen)