EenVandaag opiniepanel: 'Mensen met dementie wonen volgens familie onverantwoord lang thuis'

Vanavond presenteert EenVandaag (NPO1, 18.15 uur) de resultaten van onderzoek onder het eigen opiniepanel naar thuis wonen met dementie. De helft van de respondenten geeft aan dat hun familieleden met dementie ‘onverantwoord lang thuis wonen’ waarbij talloze gevaarlijke voorbeeldsituaties worden genoemd.
 

Alzheimer Nederland herkent deze signalen. Julie Meerveld, manager Belangenbehartiging: “De uitkomsten sluiten aan bij de resultaten van onze Dementiemonitor die wij onlangs publiceerden. 70% van de mensen met dementie woont thuis. De ondersteuning wordt steeds minder en mantelzorgers voelen zich vaak overbelast. Zij kunnen geen 24/7 zorg verlenen en gaan vaak over hun eigen grenzen. Mensen met dementie willen zo lang mogelijk mee blijven doen, het liefst in hun vertrouwde omgeving, maar dat gaat niet vanzelf. Professionele ondersteuning is een absolute voorwaarde.
 

Professionele ondersteuning

Iedereen met dementie heeft recht op ondersteuning door een casemanager dementie. Deze professional wordt door mantelzorgers genoemd als essentiële voorwaarde om het thuis vol te houden. De casemanager adviseert ook wanneer het niet meer verantwoord is om thuis te wonen en kent de weg in het zorgaanbod in de omgeving.
 

Passende woningen

Mensen met dementie verhuizen nu pas naar een verpleeghuis als het thuis écht niet meer gaat. Dan is er vaak sprake van crisissituaties. Als het besluit eenmaal is genomen blijkt dat mensen in een kwart van de gevallen langer dan drie maanden moeten wachten op een plek in een verpleeghuis. Het is daarom van groot belang dat er op korte termijn passende woningen komen voor alleenstaande én samenwonende mensen met dementie. Meerveld: “Woonzorgvormen tussen thuis en het verpleeghuis kunnen een oplossing bieden voor mensen met dementie die nog niet naar een verpleeghuis willen, maar ook niet meer verantwoord thuis kunnen wonen. Het is van belang dat we hierin de zorgen van familieleden serieus nemen”.
 

Oproep aan de Tweede Kamer

Maandag 17 december is er een notaoverleg in de tweede Kamer over het initiatiefvoorstel van GroenLinks ‘Lachend Tachtig’ waar ook de minister bij aanwezig zal zijn. Alzheimer Nederland roept de Kamerleden op om rekening te houden met haar  pleidooi voor vernieuwende woon-zorgvormen. Julie Meerveld: “We weten dat het aantal mensen met dementie in rap tempo toeneemt. Het helpt zeker als de samenleving dementievriendelijker wordt en weet hoe om te gaan met mensen met dementie. Maar: het is niet voldoende. Professionele ondersteuning thuis is een absolute voorwaarde en daarnaast moeten er concrete plannen komen voor nieuwe woonzorgvormen

Over het onderzoek van EenVandaag

Alzheimer Nederland publiceerde eerder de resultaten van de Dementiemonitor (ism Nivel), waar dit jaar een recordaantal mantelzorgers aan deel nam (4459). Aan het onderzoek van EenVandaag deden 1400 mensen mee die een partner, ouder, broer of zus met dementie hebben die nog zelfstandig thuis woont. De meerderheid (56 procent) maakt zich behoorlijk veel zorgen over gevaarlijke situaties binnenshuis. Zie ook opiniepanel.eenvandaag.nl.

 

Dementiemonitor 2018 onder mantelzorgers

dementiemonitor2018-400x233miketekstenbeeld.jpg

Bekijk de resultaten

 

Casemanagement bij dementie

Casemanager-dementie-400x233.jpg

Ga naar dementie.nl

 

Belangenbehartiging voor betere kwaliteit van leven

belangenbehartiging-400x233.jpg

Lees meer

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door