Minder dementie bij getrouwde stellen

Vrijgezellen, weduwen en weduwnaars lopen een hogere kans op dementie, zo blijkt uit Brits/Frans onderzoek. Gezonder gedrag van getrouwde stellen lijkt de oorzaak van het verschil.

De onderzoekers zagen dat levenslange vrijgezellen 42 procent meer kans op dementie hadden. Mensen wiens partner gestorven was, hadden twintig procent meer kans.

Gezonder leven
De onderzoekers denken dat getrouwde mensen vaker gezonder eten, meer lichaamsbeweging hebben, minder roken en drinken en minder kans hebben op sociale isolatie. Allemaal zaken die al eerder in verband zijn gebracht met de kans op dementie.

Vroeger en nu
Het risico van een ongehuwd leven lijkt de laatste tijd te dalen. Vroeger was het huwelijk de norm. Ongehuwde mensen hadden mogelijk vaker moeite met sociale interacties, één van de risicofactoren van dementie. Tegenwoordig zijn er naast het huwelijk steeds meer andere samenlevingsvormen gangbaar die ook beantwoorden aan een rijk sociaal leven.

Risicofactoren van dementie
Volgens wetenschappers kan tien tot twintig procent van het aantal gevallen van dementie voorkomen worden als we gezonder gaan leven. In onze brochure 'Kans op dementie verkleinen', krijgt u praktische tips om de risico’s te verminderen.

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door