Minister belooft bekendheid casemanager dementie te verbeteren

Minister De Jonge (VWS) gaat graag in gesprek met Alzheimer Nederland, zorgverzekeraars en huisartsen over het verbeteren van de vindbaarheid en bekendheid van de casemanager dementie. De Tweede Kamer heeft hier afgelopen woensdag om gevraagd tijdens het debat over wijkverpleging. Julie Meerveld van Alzheimer Nederland is blij dat de minister aan de slag gaat: “De inzet van de casemanager is hard nodig vanwege de stijging van het aantal mensen met dementie. Het is fijn dat onze oproep om de casemanager dementie beter vindbaar en toegankelijk te maken breed wordt gedeeld!”

In september ging Alzheimer Nederland van start met de campagne ‘Helden achter de voordeur’ om de vindbaarheid en bekendheid van de casemanager dementie te verbeteren. Daarnaast heeft Alzheimer Nederland in november wederom geconstateerd dat duidelijke informatie over vergoedingen voor dementiezorg, zoals casemanagement, bij de meeste zorgverzekeraars ontbreekt. Deze acties zijn door de Tweede Kamer niet onopgemerkt gebleven. Tijdens de plenaire afronding van het debat op 11 december zijn maar liefst drie moties ingediend over de casemanager dementie.
 

Informatievoorziening verzekeraars moet beter

Evert Jan Slootweg (CDA), Vera Bergkamp (D66) en Léonie Sazias (50PLUS) riepen de minister gezamenlijk op om in gesprek te gaan met zorgverzekeraars en Alzheimer Nederland om de informatievoorziening over de mogelijkheden van en de vergoedingen voor dementiezorg, waaronder die voor casemanager dementie, te verbeteren. De Kamerleden verwezen hierbij naar de constatering van Alzheimer Nederland dat de informatie over vergoeding van dementiezorg beneden peil is bij zes van de tien grootste zorgverzekeraars.

 

Samenwerking huisarts en casemanager cruciaal

Daarnaast vroegen CDA, D66 en 50PLUS de minister om in gesprek te gaan met de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) om de samenwerking tussen huisartsen en casemanagers dementie te bevorderen. “Goede ondersteuning van de huisarts en casemanager dementie zijn cruciaal om het thuis langer vol te houden. Alzheimer Nederland benadrukt het belang van goede samenwerking tussen deze professionals en stimuleert deze waar mogelijk”, aldus Julie Meerveld.

 

Minister De Jonge gaat aan de slag

De oproep om in gesprek te gaan werd door de Tweede Kamer breed gedeeld: alle partijen stemden voor het voorstel. De minister heeft laten weten de oproep ter harte te nemen en in gesprek te gaan met Alzheimer Nederland, Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) om de casemanager dementie onder de aandacht te brengen. Alzheimer Nederland is graag gesprekspartner!

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door