Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Dinant Bekkenkamp, teamleider Wetenschappelijk onderzoek: "Al vijfien jaar zijn er geen nieuwe medicijnen op de markt gekomen, en de medijcijnen die we hadden waren symptoombestrijders. Dit is een middel dat echt ingrijpt op het ziekteproces, dat is heel bijzonder." Als alles goed gaat, betekent het nieuws dat er voor het eerst in 15 jaar een nieuw medicijn op de markt komt tegen alzheimer. Toch zijn er ook nog veel vragen, waardoor het niet zeker is of het middel daadwerkelijk beschikbaar komt. Die onzekerheid komt onder meer door een ander bericht. In maart van dit jaar, maakte Biogen nog bekend dat ze het onderzoek naar ‘Aducanumab’ stopten. Volgens een analyse had het middel geen effect.

Nieuwe gegevens

Nu blijkt uit een nieuwe analyse dat het middel toch effect had bij patiënten die een hoge dosis van het medicijn kregen. Op dit moment is het onduidelijk waar deze nieuwe analyse toe gaat leiden. Mogelijk wordt de nieuwe analyse geaccepteerd door de Amerikaanse en Europese instanties die medicijnen beoordelen, waardoor toelating op de markt een stap dichterbij is. Het kan echter ook zo zijn dat deze instanties vragen om nieuw onderzoek, waardoor het nog jaren zal duren voor het middel op de markt komt.

Effect Aducanumab

In het persbericht geeft Biogen aan dat patiënten op verschillende testen van geheugen en andere mentale taken, minder snel achteruit gaan. Dit betekent dat het middel de ziekte van Alzheimer dus niet kan stoppen of genezen, maar mogelijk wel kan afremmen. Ook bij andere testen, zoals het uitvoeren van dagelijkse handelingen, gingen mensen die het medicijn kregen minder snel achteruit dan patiënten die een nepmedicijn (placebo) kregen.

Niet voor iedereen

Het nieuwe middel werkt helaas niet voor iedereen. Tijdens het onderzoek werden mensen onderzocht met beginnende ziekte van Alzheimer. Eerdere onderzoeken met vergelijkbare medicijnen bij mensen in een meer gevorderd stadium van de ziekte mislukten. Daarom is het onwaarschijnlijk dat het medicijn werkt bij mensen in een gevorderd stadium van de ziekte. Daarnaast grijpt het middel in op een specifiek eiwit dat alleen voorkomt bij de ziekte van Alzheimer. Daarom zal het middel niet werken bij andere vormen van dementie.

Wanneer komt het op de markt?

Dat is onzeker. Eerst moeten de overheidsinstanties die zorgen voor de zogenaamde ‘registratie van medicijnen’ het onderzoek bestuderen. Wanneer ze het onderzoek voldoende overtuigend vinden, kan het medicijn naar de volgende instantie. Dan zal het College voor Zorgverzekeringen beoordelen of het middel iets toevoegt aan de bestaande behandelingen en/of het goedkoper is dan een even effectieve behandeling. De registratie en beoordeling van een medicijn neemt zeker één tot anderhalf jaar in beslag en kan soms nog langer duren. 

Onderzoek blijft hard nodig

Gerjoke Wilmink, directeur Alzheimer Nederland: "Dit is hopelijk een belangrijke stap in het onderzoek naar alzheimer. Een aanzet op weg naar het genezen of voorkomen van dementie. Daarnaast blijven we ons natuurlijk inzetten om dit te bereiken voor alle vormen van dementie". 

Verder onderzoek blijft hard nodig. Help je ons mee? Elke bijdrage helpt!

Gerjoke Wilmink