Mondbacterie oorzaak van alzheimer?

In verschillende kranten (Volkskrant, Telegraaf) stond vandaag een artikel dat een bacterie die tandvleesontstekingen veroorzaakt mogelijk ook een rol speelt bij de ziekte van Alzheimer. De resultaten komen van een verkennend onderzoek. Experts twijfelen daarom of er werkelijk een verband is.

In het onderzoek werden bacteriën die een belangrijk rol spelen bij tandvleesontstekingen (Porphyromonas gingivalis) ook gevonden in de hersenen van overleden alzheimerpatiënten. Dit is een interessante vinding, want de bacteriën blijken ook in staat om de hersencellen te beschadigen. Daarnaast hebben de onderzoekers een middel gevonden die de bacterie kan bestrijden.
 

Niet de eerste keer

Het is zeker niet de eerste keer dat bepaalde stoffen, virussen of bacteriën worden gevonden in de hersenen van overleden alzheimerpatiënten. Vorig jaar vond men bijvoorbeeld bepaalde virussen en eerder al lyme bacteriën, maar ook stoffen als ijzer en aluminium. Schijnbaar worden de hersenen op latere leeftijd steeds kwetsbaarder, waardoor stoffen en ziekteverwekkers er toe door kunnen dringen. Een belangrijke vraag is daarom: is de mondbacterie ook de oorzaak? Dit kleine onderzoek geeft al belangrijke aanwijzingen waarom deze bacterie waarschijnlijk een niet zo grote rol speelt. Want de mondbacterie werd niet alleen gevonden bij mensen met alzheimer, maar ook bij 5 van de 6 mensen zonder de ziekte. Schijnbaar kan de bacterie ook aanwezig zijn, zonder dat er alzheimer ontstaat. 
 

Meer onderzoek

Wetenschappelijk is de vinding interessant. Spelen deze bacteriën een rol? Versnellen ze mogelijk het ziekteproces? Hoe kan dat dan precies en wat kunnen we er dan aan doen? Vervolgonderzoek moet hier antwoorden op geven, maar op dit moment geeft dit onderzoek geen aanleiding om mensen bepaalde adviezen te geven. Zo gaf een arts in de Volkskrant aan dat een goede mondhygiëne, samen met controles een goede bescherming biedt tegen tandvleesontstekingen waarbij de bacterie een rol speelt.
 

 

Risico op dementie verlagen

kelly-vader-sporten-400x233.jpg

Meer over preventie

 

Nieuwe genetische oorzaken alzheimer

onderzoek-laboratorium-400x233.jpg

Bekijk de ontdekking

 

Training 'Houd je brein gezond'

Breintraining-400x233.jpg

Volg onze gratis breintraining

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door