Nederlandse biochemicus ontvangt beurs om onderzoek naar Alzheimer te doen

Biochemicus Kerensa Broersen van de Universiteit Twente (UT) gaat - samen met Nobelprijswinnaar Randy Schekman - in de Verenigde Staten onderzoek doen naar Alzheimer. En dat dankzij de Fulbright Scholarship én een beurs van € 12.500,- van Alzheimer Nederland

Verrast

'De kans dat ik de beurs zou krijgen was heel klein, maar ik werd het toch', zegt Broersen. 'Ik was vrij, keek toevallig in mijn mail en zag dat ik de beurs had gekregen.' Een belangrijke stap voor de biochemicus, die nu op de Universiteit van Californië in Berkeley onderzoek mag gaan doen.

Randy Schekman is een bekende celbioloog. In 2013 kreeg hij, samen met twee collega's, een Nobelprijs voor het ontdekken van het mechanisme dat het belangrijkste transportsysteem in onze cel regelt. 

'Het is fantastisch om met hem te gaan werken. Zijn hele veld van expertise en hoe hij het aanpakt is heel speciaal.' En dat moet helpen in het onderzoek van Broersen naar Alzheimer.

Het onderzoek

'De ziekte ontstaat in een bepaald deel van de hersenen en breidt zich langzaam uit. We willen uitzoeken hoe het kan dat wanneer je twee cellen hebt, de zieke cel een gezonde cel besmet.' Om dat uit te vinden heeft de biochemicus van de UT zes maanden op de Universiteit van Californië.

Op Radio Oost werd Broersen geïnterviewd. Het fragment kunt u hier beluisteren.

Meer informatie?

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door