Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Nieuwe plekken in DNA gevonden

Door dit onderzoek werden 29 plekken in het DNA ontdekt die bijdragen aan het risico op de ziekte van Alzheimer. Negen van deze plekken waren nog nooit eerder gevonden. Gezamenlijk wijzen deze bevindingen erop dat zowel defecten in het immuunsysteem van het brein als eiwitten die een rol spelen bij de vethuishouding bijdragen aan het risico om alzheimer te ontwikkelen.

Immuuncellen ook belangrijk

De onderzoekers zagen dat het risico op alzheimer voor een groot deel wordt bepaald door microglia-cellen. Dit zijn cellen van het afweersysteem in de hersenen. Hoogleraar Danielle Posthuma van de Vrije Universiteit in Amsterdam, en één van de leiders van het onderzoek: 'Dit wijst erop dat we ons niet alleen moeten focussen op de zenuwcellen, maar ook vooral op deze immuuncellen.'

Veranderde vethuishouding

Naast genen van het immuunsysteem, waren ook bepaalde genen belangrijk die betrokken zijn bij de vethuishouding. Eerder onderzoek liet al zien dat het gen ‘ApoE4’ het risico verhoogt op de ziekte van Alzheimer en dit gen speelt een rol bij de cholesterolhuishouding in de hersenen. De onderzoekers denken dat de veranderde vethuishouding wel eens verantwoordelijk kan zijn voor het aantasten van het afweersysteem en van de bloedvaten in de hersenen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers in Boston en Nederlandse onderzoekers van het VU Amsterdam en het Alzheimercentrum Amsterdam.