Nieuwe inzichten in onderzoek netwerk van de hersenen

Dr. Yael Reijmer richt zich met haar onderzoek op het netwerk dat ervoor zorgt dat hersendelen goed met elkaar kunnen samenwerken. Reijmer onderzoekt of het mogelijk is om op basis van de zichtbare schade in de hersenen te voorspellen wie er problemen in het denken ontwikkelen en wie niet. Daarnaast onderzoekt ze welke processen de schade in de hersenen veroorzaken, zodat we die mogelijk kunnen behandelen. Dit onderzoek is medegefinancierd door Alzheimer Nederland.
 

Waarom is het netwerk zo belangrijk?

De zenuwcellen in de hersenen maken allemaal contact met elkaar. Zo ontstaat een groot netwerk met duizenden miljarden verbindingen. Dit netwerk in de hersenen zorgt ervoor dat informatie op de juiste plaats wordt opgeslagen of dat opgeslagen informatie op het juiste moment wordt geactiveerd. Dit is essentieel voor allerlei dagelijkse bezigheden, zoals leren, koken of autorijden.
 

Nieuw inzicht: schade aan zenuwbanen vaststellen

Utrechtse onderzoekers onder leiding van Reijmer hebben inmiddels ontdekt dat je met een speciale MRI-scan schade aan grote zenuwbanen kunt vaststellen. Bij de ziekte van Alzheimer worden namelijk niet alleen de hersencellen, maar ook de verbindingen tussen hersencellen beschadigd. Dit soort schade komt al in een vroeg stadium van alzheimer voor en hangt samen met problemen in het denken bij deze ziekte. Dit is belangrijke nieuwe kennis. Het maakt aannemelijk dat we door schade aan het netwerk te voorkomen, ook de problemen in het denken kunnen voorkomen of vertragen. 
 

Doorbloeding hersenen belangrijk

Verder hebben de onderzoekers ontdekt dat de schade aan het netwerk in de hersenen samenhangt met de doorbloeding van de hersenen. Dit betekent dat als we de doorbloeding van de hersenen zo lang mogelijk optimaal kunnen houden door bijvoorbeeld een gezonde leefstijl of medicatie, we er hopelijk ook voor kunnen zorgen dat het hersennetwerk zo lang mogelijk intact blijft.

Bekijk de video over nieuwe inzichten

Meedoen aan onderzoek

wetenschappelijk-onderzoek-400-206.jpg

Onderzoek naar dementie kan vaak niet zonder de inzet van mensen met dementie, mantelzorgers of vrijwilligers. Wilt u ook op deze bijzondere wijze meehelpen in de strijd tegen dementie?

Meer over meedoen

 

Houd uw brein gezond

Breintraining-400-206.jpg

Een gezonde leefstijl voorkomt veel ziektes en een actief brein vermindert de kans op dementie. In onze training leert u in zes weken verrassende dingen over uw hersenen en breingezondheid. 

Volg de breintraining

 

Draag bij aan onderzoek

wetenschappelijk-onderzoeksnieuws-400-206.jpg

Met uw bijdrage kan Alzheimer Nederland meer van dit soort onderzoeken mogelijk maken! En daarnaast hulp, informatie en ondersteuning bieden en de dementiezorg helpen verbeteren.

Ja, ik help mee

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door