Nieuwe ontdekking in onderzoek naar Lewy body dementie

Onderzoekers Lewy Body Dementie José en Rita

Britse onderzoekers hebben een belangrijk deel van de genetische oorzaken van Lewy body dementie blootgelegd. Tot nu toe was het onduidelijk of genen een rol zouden kunnen spelen bij de kans om Lewy body dementie te ontwikkelen. Deze ontdekking is belangrijk in onderzoek naar het risico op en de behandeling van de ziekte.

Onderzoekers Dr. Rita Guerreiro en Dr. Jose Bras hebben in opdracht van Alzheimer's Society onderzoek gedaan naar genetische factoren bij Lewy body dementie. Daarin hebben zij ontdekt dat genetische factoren het risico op Lewy body dementie verhogen. Ze stellen dat maar liefst 36% van de gevallen in de onderzochte steekproef beïnvloed zou kunnen zijn door deze en andere, nog te ontdekken, genetische risicofactoren.
 

5.778 mensen uit tien landen onderzocht

Het doel van deze studie was om mogelijke genetische factoren te ontdekken die het risico op Lewy body dementie zouden kunnen veranderen. Genetici pakken dit soort vragen aan door te kijken naar de genen van een zo groot mogelijke groep mensen die met de ziekte leven. De onderzoekers hebben de enorme taak op zich genomen om 8,3 miljoen genetische factoren te testen bij 5.778 mensen (1.324 mensen met Lewy body dementie en 4.454 mensen zonder) uit tien landen.
 

Vier genetische factoren ontdekt

In deze studie ontdekten de onderzoekers vier genetische factoren die verband houden met mensen die Lewy body dementie ontwikkelen. Deze bevinding werd verwelkomd als een doorbraak, omdat het aantoont dat Lewy body dementie een genetisch unieke ziekte is. Hierdoor wordt niet meer verondersteld dat Lewy body dementie wordt veroorzaakt door een combinatie van de genetische risicofactoren voor de ziekte van Alzheimer en Parkinson. In tegenstelling tot eerdere veronderstellingen. De vier genen veroorzaken overigens geen Lewy body dementie. De genen komen ook voor bij mensen die zonder dementie oud zijn geworden. Deze genen werden alleen vaker gevonden bij mensen die Lewy body kregen.

Dr. Guerreiro: "Deze resultaten bieden ons voor de eerste keer een manier om Lewy body dementie te onderscheiden van de ziekte van Alzheimer en Parkinson vanuit het meest relevante perspectief - hun moleculaire basis."

Bewegen, sociaal actief blijven en niet roken verkleinen het risico

Lewy body dementie is niet zo veel onderzocht als de ziekte van Alzheimer en deze studie is een grote stap voorwaarts. Het benadrukt de toewijding om onderzoek te financieren om alle vormen van dementie te begrijpen en te behandelen. Genetische factoren kunnen het risico op het ontwikkelen van Lewy body dementie verhogen. Maar mensen kunnen zelf het risico op het ontwikkelen van dementie verminderen door veranderingen in de levensstijl aan te brengen, zoals in beweging blijven, sociale activiteiten ondernemen en niet roken.
 

Lewy body dementie

Na de ziekte van Alzheimer is Lewy body dementie een van de meest voorkomende vormen van dementie. Lewy body dementie is te herkennen aan schommelingen in iemands geestelijke achteruitgang. Ook heeft iemand met Lewy body dementie vaak verschijnselen van de ziekte van Parkinson. Denk aan tremoren (beven van lichaamsdelen zoals handen), stijfheid, langzame beweging, een gebogen houding en een afwijkende manier van lopen. 

Bronnen: Alzheimer’s Society UK en Alzforum, networking for cure

Op de foto: onderzoekers Dr. Rita Guerreiro en Dr. Jose Bras.
Foto: Alzheimer’s Society.

 

Meer informatie

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door