Nieuwe tool voor ondersteuning bij diagnostiek alzheimer

Er worden steeds meer testen ontwikkeld om de ziekte van Alzheimer vast te stellen. Een mooie vooruitgang, maar ook een die ook weer nieuwe keuzes met zich meebrengt. Want welke test zet je in bij welke patiënt? Amsterdam UMC ontwikkelde de online tool ‘ADappt’, om geheugenpoli-artsen hierbij te ondersteunen. Het project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van 100.000 euro van Alzheimer Nederland.
 

Ondersteuning bij keuzes

ADappt helpt artsen om de testen te bespreken met de patiënt. Alle testen hebben namelijk voor en nadelen en géén enkele biedt 100% zekerheid. In ADappt vind je de voor- en nadelen van tests. De arts kan dan samen met de patiënt kijken welke diagnostische test het meest geschikt is. Daarnaast is ADappt te gebruiken om alle resultaten van testen overzichtelijk te bundelen en ze zo makkelijker te bespreken met de patiënt.


Hulp bij ontwikkeling

Voor het ontwikkelen van de online tool werden er gesprekken gevoerd met artsen, patiënten en mantelzorgers. Om ADappt zo goed mogelijk te laten aansluiten op hun wensen en behoeften.
 

Duidelijk en waardevol

Inmiddels is de eerste versie voorgelegd aan een groep professionals. Die vonden de tool gebruiksvriendelijk en duidelijk. Daarna is het prototype getest in een pilotstudie op diverse geheugenpoli’s. ADappt scoorde hoog op het gebied van bruikbaarheid (beoordeeld door artsen). Patiënten gaven aan dat ze de tool duidelijk en waardevol vinden. ADappt helpt om de uitslag van een test beter te begrijpen, zeker als de testen nog geen definitieve diagnose kunnen geven.

Momenteel is de online tool beschikbaar voor verder onderzoek en voor artsen met interesse in de testversie van deze app. Gedurende vervolgonderzoek wordt de app verbeterd, zodat deze nog beter in de praktijk is in te zetten. De app wordt hierbij ook vertaald, zodat ook artsen en onderzoekers in het buitenland er gebruik van kunnen maken.

 

Lees meer

Diagnose dementie vaststellen

Lees meer

Wetenschappelijk onderzoek

Bekijk resultaten

Meer onderzoek is hard nodig

Doneer nu >

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door