Nieuwe veelvoorkomende vorm van dementie: LATE?

Internationale media als CNN, de VRT en vele andere websites meldden op 1 mei 2019 de ontdekking van een nieuwe vorm van dementie, ‘LATE’ genoemd. Deze zou de oorzaak zijn van 20 tot 50% van alle gevallen van dementie. LATE zou lijken op de ziekte van Alzheimer, maar kan alleen via hersenonderzoek na het overlijden worden aangetoond. De resultaten van het onderzoek naar LATE werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘BRAIN’.

 

Twijfel over bestaan

Veel artsen en onderzoekers twijfelen over het bestaan van LATE-dementie. LATE kenmerkt zich door neerslagen van een schadelijke eiwit (TDP-43) in hersencellen. Dat dit veel voorkomt bij ouderen, was echter al veel langer bekend. Prof. Keith Josephs van de bekende Mayo Clinic twijfelt ook. Hij vindt het goed dat de onderzoekers via de publicatie meer aandacht vragen voor het TDP eiwit, aangezien zoveel onderzoek is gericht op de veel bekendere alzheimereiwitten amyloid en tau. Maar zegt hij. “LATE is geen ziekte. Het is de aanwezigheid van een eiwit in de hersenen, maar 20% van de mensen met LATE, heeft geen dementie.” De kenmerken van LATE komen daarnaast ook vaak samen voor met de kenmerken van andere vormen van dementie. Welke rol het TDP eiwit speelt bij dementie moet dus nog opgehelderd worden.
 

Betekenis voor patiënten en artsen

Op dit moment is de ontdekking niet van belang voor patiënten en artsen. Er zijn geen testen die LATE kunnen vaststellen en er is geen medicatie tegen de ziekte. Wetenschappelijk is de hernieuwde aandacht voor het TDP-43 eiwit wel interessant. Hopelijk opent het op de lange termijn nieuwe mogelijkheden om dementie te vertragen, voorkomen en uiteindelijk te genezen. Vooralsnog is het volgens prof. Josephs echter vooral wetenschapsmarketing. Waarmee de onderzoekers wetenschappelijke aandacht vragen voor de rol van een onderbelicht eiwit. De publieke aandacht voor het eiwit was echter voorbarig.

Definitie LATE

LATE of “Limbic-predominant Age-related TDP-43 Encephalopathy” is een afkorting die zich vrij laat vertalen in ‘Ouderdoms gerelateerde hersenziekte, gerelateerd aan afzetting van het TDP-43 eiwit in het Limbisch systeem’. Het limbische systeem is een groot hersengebied tussen hersenstam en hersenschors dat betrokken is bij emotie, motivatie, genot en geheugen.

Het TDP-43 eiwit is een schadelijk eiwit dat opgehoopt raakt in hersencellen. Dit eiwit wordt ook gezien in de hersenen van mensen met de spierziekte ALS en bij sommige vormen van frontotemporale dementie.

 

 

Meer informatie

Ons onderzoek naar dementie

Bekijk resultaten

 

Alzheimerdiagnose via oogscan?

Lees meer

 

Waar staan we nu met onderzoek?

Bekijk stand van zaken

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door