Farmaceutisch bedrijf Novartis stopt alzheimeronderzoek

Farmaceutisch bedrijf Novartis stopt alzheimeronderzoek

Gisteren meldden Nu.nl en AD.nl dat het farmaceutisch bedrijf Novartis stopt met de ontwikkeling van het middel ‘umibecestat’ (CNP520) tegen de ziekte van Alzheimer. Naar het middel werd wereldwijd onderzoek gedaan bij gezonde vrijwilligers met een verhoogd risico op alzheimer. Tijdens het onderzoek werd gekeken of umibecestat kon voorkomen dat mensen dementie kregen of een voorstadium van de ziekte.

De afgelopen maanden is helaas een lange lijst van geneesmiddelenonderzoek tegen de ziekte van Alzheimer mislukt. Veel van deze medicijnen richten zich op het schadelijke alzheimereiwit ‘amyloid’. De medicijnen proberen het eiwit te verwijderen uit de hersenen. Of ze proberen, net als ‘umibecestat’, de productie van het eiwit te verminderen. Tijdens het onderzoek bleek dat de deelnemers die umibecestat kregen, juist sneller achteruitgingen dan deelnemers die een nepmedicijn (placebo) kregen toegediend.

Medicijnonderzoek gaat door

Artsen en onderzoekers wereldwijd reageren teleurgesteld op het staken van het onderzoek. Producent Novartis gaat echter door met het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. Zo werd tijdens deze studie niet alleen onderzoek gedaan naar een pil met het middel ‘umibecestat’, maar ook naar het vaccin “CAD106”. Dit vaccin moet het lichaam aanzetten om het amyloid eiwit te verwijderen nadat het gevormd is. Het onderzoek naar dit vaccin gaat door, net als het onderzoek van in totaal zo’n 100 medicijnen tegen dementie van verschillende fabrikanten. Dit betreft onder andere onderzoek gericht op de oorzaken van alzheimer, zoals onderzoeken naar middelen om het afweersysteem te beïnvloeden, maar ook andere onderzoeken naar amyloid of een ander schadelijk eiwit (tau). Daarnaast zijn er medicijnen in ontwikkeling om de symptomen van de ziekte te verminderen.  

Ontwikkelingen

Teleurstellende resultaten maken helaas duidelijk dat we naast alle vooruitgang, helaas ook nog veel niet begrijpen over de ziekte van Alzheimer. Daarom is onderzoek naar de oorzaken van alzheimer en andere vormen van dementie zo belangrijk. Alzheimer Nederland maakt bijvoorbeeld onderzoek mogelijk naar een cholesterolremmer tegen de ziekte van Alzheimer, maar in haar ronde voor fundamenteel onderzoek bijvoorbeeld ook onderzoek naar de afvalverwerking in de hersenen, of de rol van afweercellen bij alzheimer.

Breed onderzoeksprogramma

Dit fundamentele onderzoek is onderdeel van een breed onderzoeksprogramma dat werd opgesteld met onder andere mensen met dementie en mantelzorgers. Dit onderzoeksprogramma kent vier prioriteiten: Oorzaken van dementie, Diagnostiek, Behandeling en preventie en Zorg.

  Lees meer

  Stand van zaken medicijnonderzoek

  Lees meer >

   Waarom is er nog geen medicijn?

   Bekijk het antwoord >

   Meer onderzoek is juist hard nodig

   Doneer nu > 

   Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door