Onderzoek Alzheimermedicijn Eli Lilly valt tegen

medicijnen

Vandaag werden de resultaten bekend van het onderzoek naar het alzheimermiddel Solanezumab. Het effect van het middel op de ziekte van Alzheimer was veel kleiner dan verwacht. De fabrikant van het medicijn ‘Eli Lilly’, doet daarom geen aanvraag om het middel op te markt te brengen.

De resultaten komen niet helemaal als een verrassing. Eerder onderzoek naar hetzelfde middel mislukte ook. Toen leek het middel wel te werken bij mensen in het beginstadium van de ziekte. Het nieuwe onderzoek richtte zich vervolgens specifiek op deze groep. Helaas bleek het middel toch niet te werken.

Waarom werkt het middel niet?

Neuroloog Niels Prins, directeur van het Alzheimer Research Centrum in Amsterdam, geeft op de website van het onderzoeksinstituut een mogelijke verklaring. "De precieze oorzaak waarom solanezumab niet werkzaam is blijft speculeren. Solanezumab is een middel gericht  tegen het alzheimereiwit amyloid-beta. Het kan zijn dat dit middel aangrijpt op het verkeerde subtype amyloid-beta. Ook kan het zijn dat mensen vroeger in het ziekteproces behandeld moeten worden.”

Reactie Alzheimer Nederland

Ieder onderzoek naar dementie geeft ons weer nieuwe informatie, maar het is toch een grote teleurstelling dat opnieuw een medicijnonderzoek naar de ziekte van Alzheimer is mislukt. Het geeft wel de noodzaak aan van nieuw onderzoek om de ziekte nog beter te kunnen begrijpen. Tegelijkertijd blijkt ook dat onderzoek naar goede zorg en ondersteuning nodig blijft, voor de patiënten van nu. Daar hebben wij als Alzheimer Nederland dan ook veel aandacht voor.

Momenteel zijn er 270.000 mensen in Nederland met dementie, hiervan heeft zo’n 70% de ziekte van Alzheimer. Zonder medicijnen zal het aantal mensen met dementie naar verwachting stijgen tot 500.000 in 2040.

Meer informatie

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door