Onderzoek naar mindfulness voor mensen met dementie en hun naasten

bezorgde vrouw

Wie kan meedoen?

Thuiswonende mensen in Maastricht en omgeving met een beginnende vorm van dementie, samen met hun naaste.

Achtergrondinformatie

Mindfulnesstraining is een veel gebruikte methode die mensen leert om aanwezig te zijn in het moment, om aanwezig te zijn bij wat ze meemaken, zonder hierover te oordelen en zonder dit anders te willen. De training wordt al veel toegepast in de gezondheidszorg, maar nog niet of nauwelijks in de dementiezorg. Voor dit onderzoek wordt de training geschikt gemaakt voor mensen met een beginnende vorm van dementie, die samen met hun mantelzorger het programma kunnen volgen. Het effect van de training wordt onderzocht bij 2 groepen van mensen met dementie en hun naasten.

Hoe zien het programma eruit?

Samen met uw mantelzorger (of partner) komt u gedurende 8 weken wekelijks in een groep bijeen in Maastricht. Bijeenkomsten duren steeds 2,5 uur, en bestaan uit aandachtsoefeningen, eenvoudige bewegingsoefeningen en het uitwisselen van ervaringen tijdens het oefenen met de andere deelnemers. U krijgt oefeningen mee om iedere dag te kunnen doen. Er zijn voor u geen kosten voor deelname, en als u reiskosten maakt, worden deze vergoed.

Metingen

Voorafgaand aan deelname heeft u een kort gesprek met de trainer, om na te gaan of de training voor u geschikt is. U vult aan het begin en eind van de training enkele vragenlijsten in over hoe u zich voelt, en na afloop wordt u thuis geïnterviewd over uw ervaringen met de training.

Wie kan meedoen?

  • Er is kort geleden een diagnose ‘beginnende dementie’ bij u gesteld.
  • U bent gemotiveerd om samen met uw mantelzorger mee te doen aan deze 8-weekse training (alleen ‘paren’ kunnen meedoen).
  • U woont in de buurt van Maastricht en bent in staat om wekelijks zelfstandig naar de trainingslocatie (Sint Servaasklooster 33, Maastricht) te komen.

Bent u geïnteresseerd?

Bent u geïnteresseerd, of heeft u vragen? Neem dan contact op met:

De naam van het onderzoek is het 'TANDEM-project'. Meer over dit onderzoek kunt u meer lezen op de webpagina http://tandemproject.nl.

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door