Onderzoek naar nieuwe signaalstoffen om schadelijk eiwit eerder te herkennen

Onderzoek naar nieuwe signaalstoffen door Verbeek

Gezonde bloedvaten zijn belangrijk voor het goed functioneren van onze hersenen. Schadelijke eiwitten die voorkomen bij de ziekte van Alzheimer kunnen echter samenklonteren in de bloedvaten en leiden tot hersenbloedingen. Tot nu toe zijn deze gevaarlijke samenklonteringen alleen goed na het overlijden vast te stellen. Neurochemicus dr. Ir. Marcel Verbeek van Radboudumc zoekt naar een manier om de ophopingen van eiwit al in een vroeg stadium vast te stellen. Een eerste stap op weg naar behandeling. 

Het samenklonteren van de alzheimereiwitten in de bloedvaten wordt CAA genoemd (Cerebrale Amyloïd Angiopathie). ‘Het is belangrijk om CAA in een zo vroeg mogelijk stadium te herkennen. Dit stelt ons in staat een behandeling te ontwikkelen om deze vaatschade tegen te gaan, dan wel te voorkomen’, aldus Verbeek. Het onderzoek van Verbeek richt zich op het vinden van nieuwe signaalstoffen (biomarkers) die de eiwitklontering bij levende mensen met zekerheid kan vaststellen. Dit gebeurt op twee manieren: ‘Eerst zijn we op zoek gegaan naar signaalstoffen in het bloed en hersenvocht van inmiddels overleden patiënten met een samenklontering van alzheimereiwitten’, vertelt Verbeek. ‘Vervolgens kijken we of deze signaalstoffen ook voorkomen bij patiënten met geheugenklachten waarvan de oorzaak nog onbekend is. Zo hopen we een verband te kunnen leggen tussen de signaalstoffen en de stapeling van eiwit in de bloedvaten.’ Ook op geavanceerde MRI-scans van de hersenen wordt namelijk gezocht naar afwijkende signalen.

Deltaplan Dementie

Het onderzoek van Verbeek wordt uitgevoerd binnen het wetenschappelijk onderzoeksprogramma Memorabel: één van de onderdelen van het Deltaplan Dementie. Meer over dit onderzoek vindt u op de website van Deltaplan Dementie.

Lees meer

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door