Alzheimer Nederland financiert onderzoek naar ophoping alzheimereiwit Tau

Alzheimer Nederland financiert onderzoek naar terugdraaien klontering van alzheimereiwit Tau

De Utrechtse wetenschapper Stefan Rüdiger krijgt van Alzheimer Nederland een subsidie van 200.000 euro om onderzoek te doen naar ophoping van het Tau-eiwit, een belangrijk kenmerk van de ziekte van Alzheimer.

Het eiwit Tau vormt bij de ziekte van Alzheimer een soort kluwen van draderige structuren in de hersencellen, waarna een zenuwcel beschadigd raakt en uiteindelijk sterft. Wetenschapper Stefan Rüdiger, verbonden aan de Universiteit van Utrecht, wil deze eiwitten inzetten om klonteringen van Tau terug te draaien. Dit wil hij doen door een zogenoemd ‘chaperone-eiwit’ na te bootsen. In onze cellen zijn ‘chaperonne-eiwitten’ verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole van eiwitten. Ze regelen de opbouw en afbraak van eiwitten en voorkomen dat deze zich op een verkeerde manier gaan vouwen of ophopen.
 

Nieuwe kennis

Op een bepaalde leeftijd kan het gebeuren dat dit proces niet meer goed functioneert. Waardoor dit gebeurt, is onduidelijk. Belangrijke kennis over dit proces ontbreekt nu nog. Zo kan het zijn dat de afbraak van de lange kluwen heel gunstig is voor de cel. Aan de andere kant zorgt die afbraak ook voor meer korte ketens van Tau-eiwitten. En die korte ketens van Tau zijn erg schadelijk. Een belangrijke vraag is dus of die giftige korte ketens worden afgebroken door de cel, of juist zorgen voor extra schade.  
 

Nieuwe strategie tegen Alzheimer

Testen in een reageerbuis lieten zien dat specifieke chaperonnes een bepaalde vorm van Tau kluwen kan laten oplossen. Met de subsidie van Alzheimer Nederland wordt uitgezocht of Tau kluwen op deze manier kan worden afgebroken en of dit gunstig is voor hersencellen. Als dat zo is, zal het verder bestuderen van dit proces hopelijk leiden tot aangrijpingspunten om de afbraak van Tau met medicijnen te bevorderen. Dat zou een geheel nieuwe strategie zijn in de behandeling van de ziekte van Alzheimer.
 

Aanvrager: dr. Stefan Rüdiger
Werkzaam bij: Universiteit Utrecht
Originele titel: Chaperone-mimetic removal strategy for Tau aggregation
Start: januari 2020
Duur: 46 maanden
Gevraagde bijdrage aan Alzheimer Nederland: € 200.000
 

Onderzoek blijft hard nodig

Dit onderzoek wordt mogelijk gemaakt door onze donateurs. Verder onderzoek blijft hard nodig. Help je ons mee? Elke bijdrage helpt!

> Doneer ook

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door